Stoji li iza non-pejpera o Kosovu „mnogo pametna žena“, Vučiću raste pritisak

Vesti 27. apr. 202119:08 > 19:3991 komentara
Podeli:

Priznanje Kosova je stvar koja je za Srbiju neprihvatljiva u dokumentu koji je objavio list Koha Ditore, kaže predsednik Srbije. Dodaje da će sve sagledati kako bi videli šta se time poručuje Beogradu a šta Prištini. Analitičari podsećaju na demantije koji su stigli od stranih diplomata ali ne isključuju mogućnost da je dokument "probni balon". Ko ga je i u koju svrhu napisao javnost ne zna, a predsednik sumnja na jednu osobu, ali ne otkriva ko je u pitanju.

„Ubiše me s raznim non-pejperima. U pola dva dođem u Beograd i dobijem novi non-pejper, pa mi to pritisak uništi, inače ovo drugo je sve u redu“, kazao je predsdnik Srbije Aleksandar Vučić na vakcinaciji u selu Pukovac.

POVEZANE VESTI

Ovaj dokument ga više brine nego onaj koji je onomad pripisan Janezu Janši. Mnoge stvari bi se, kaže, Srbima dopale. Ali nešto sreću kvari.

„A onda jedna ključna stvar, a to je priznanje nezavisnog Kosova, koja je užasna za Srbe. Tako da – evo vam Srbi 90 posto stvari ili 80 posto stvari koje su manje važne a najvažniju stvar – vi morate da isporučite nama“, rekao je Vučić.

Saznali smo i da je to pisao neko mnogo pametniji i lukaviji od predsednika.

„Sumnjam na jednu osobu da stoji iza toga, reč je o fantastično pametnoj ženi“, izjavio je Vučić.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju ne zna da li je dokument dobar ili loš jer ga nije video. Dobrim bi nazvao svaki dogovor koji je prihvatljiv za obe strane.

„Ako to nije prihvaćeno samo od strane nekoliko ljudi u ta dva grada već da ima širu podršku javnosti, u parlamentima, podršku ljudi“, rekao je Vladimir Bilčik, Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Objavljivanje „non-pejpera“ urednica portala KoSSev vidi u kontekstu predstojećih pregovora. Podseća da se već mesecima razgovara na tehničkom nivou: o tablicama, energetici, nestalima.

„Mi imamo ceo jedan korpus tih tehničkih dogovora koji prolaze ispod radara i na osnovu kojih može da se zaključi da dve delegacije ipak na neki način ne gube vreme. Odnosno eksperti na tehničkom nivou u Briselu i da se nešto u tom smislu dešava“, ocenila je Tatjana Lazarević.

Non-pejperi iskaču kao kokice, obesmišljavaju taj koncept i pokazuju ćorsokak u kojem smo, kaže Dušan Milenković. Ipak dodaje da je za Srbiju sporna tačka jedan koja podrazumeva priznanje.

„Ne verujem da bi današnja vlast u Beogradu to potpisala. Što se tiče kosovske strane mislim da bi oni imali više primedbi na takav sadržaj. Taj sadržaj govori neke stvari kojima se oni opiru već neko vreme“, kazao je Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.

Iz Prištine kažu nisu obavešteni da je nova runda dijaloga 11. maja kako su najavili Brisel i Beograd. Ima još dve nedelje vremena da dobiju pozivnicu ali i da iskoči još koji non pejper.

Komentari

Vaš komentar