Stojčić kaže da neće biti deponija za građevinski otpad, u bari Reva – reciklaža

Vesti 16. jun. 202120:5011 komentara
Podeli:
Bara Reva, privremena deponija, odlaganje šuta, blokada,
Izvor: N1

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je da deponija za odlaganje građevinskog otpada u Beogradu neće ni biti, već da su planski određene tri lokacije za njihovu preradu, odnosno reciklažu, i to u Umci, Slancima i kod bare Reva.

On je, kako prenosi Beoinfo, precizirao da je građevinski otpad potreban za nasipanje puteva ili druge slične radove, te da interes grada nije formiranje novih deponija za bilo koju vrstu otpada.

„Postoje tri planske lokacije u gradu za reciklažu građevinskog otpada. Jedna lokacija je u naselju Umka, druga ka naselju Slanci i treća kod pomenute bare Reva. Svaka od tri lokacije je planski definisana i ponavljam da nijedna od njih nije deponija već privremena pozicija za reciklažu neopasnog građevinskog otpad“, naveo je Stojčić za Beogradsku hroniku.

On je istakao da je problem opšta kultura građevinaca koji odlažu građevisnki otpad na površinama koje nisu predviđene za tu namenu. To je, kako je rekao, nedopustivo i sve nadležne inspekcije, kao i komunalna milicija uključene su u taj problem.

„Najdalje za tri meseca ćemo uvesti vrlo strogu kontrolu s jasnim dokazima gde je završio građevinski otpad. Da li je prerađen ili nije. Bukvalno ćemo znati adresu gde je otpad sa jednog objekta završio“, najavio je glavni gradski urbanista.

Građani i ekološki aktivisti danima su „branili“ baru Revu, sprečavajući kamione da na toj lokaciji istovaruju kamione sa šutom. Zbog toga su i kampovali na tom području, a jedne nedelje su džakove tog otpada odneli pred Skupštinu grada. Oni su ukazivali na to da to što se radi na levoj obali Dunava preti da preraste u ekološku katastrofu i zatražili da se ona zaštiti zakonom kao zelena oaza Beograda i Srbije.

To područje je i stanište ptica koje je od međunarodnog značaja, a pojedine vrste su zaštićene evropskim konvencijama, ističu aktivisti.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić 1. juna je naložio Javnom komunalnom preduzeću „Gradska čistoća” da prekinu dovoženje građevinskog otpada kamionima na privremenu deponiju.

Komentari

Vaš komentar