Stojanović: Vučić počeo kampanju za izbore 2024.

Vesti 21. sep 202214:06 8 komentara

Politikolog Boban Stojanović izjavio je da to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio stvaranje velikog državotvornog i nacionalnog pokreta za opstanak i napredak Srbije najprostije i najkraće rečeno znači da je on počeo kampanju za vanredne parlamentarne izbore 2024. godine.

Povezane vesti

Stojanović za N1 kaže da je Vučić shvatio da na vreme treba da uđe u to iz više nego jasnih razloga – potencijalnih napada desnice, odnosno onih sa konzervativnog i nacionalnog dela političkog spektra.

Vučić je, dodaje Stojanović, shvatio da dobar deo njegovih birča „ne miriše preterano SNS“, a tu je i ogroman rast broja glasova koje su ostvarile nacionalne i konzervativne opcije, kao i sve što se dešava u prethodnih mesec dana – uključujući i Evroprajd koji je dozvolio pre nekoliko godina, pa ga je sada i zabranio i ponovo dozvolio, jedno zbog konzervativnih birača a drugo zbog Evrope.

„Vučić je shvatio da mora da vodi računa i sebe postavi kao ključnog zaštitnika srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji i da se predstavi kao državotvorna stranka i pokret i on kao pojedinac“, rekao je Stojanović i dodao da je on rešio da uđe u kampanju i zadrži biračko telo te da je zato bila sednica o Kosovu u nedelji Evroprajda. Time je dobar deo pažnje javnosti prebacio na to da se pozicionira kao najveći zaštitnik srpskih nacionalnih interesa, kaže politikolog.

On smatra i da će se Vučić distancirati od SNS od koje se već distancira u dva izborna ciklusa na kojima ta stranka nije nastupala imenom, a sada mu je potrebno čvršće vezivanje za „prosečnog birača koji je konzervativan, nacionalno opredeljen i neko za koga je Kosovo svetinja“.

Stojanović očekuje da će doći do promene imene i rebrendiranja u okviru srpskog nacionalnog bloka.“Reč SNS verujem da neće nikada više upotrebeiti u govorima“, kaže.

Istakao je i da ne mislim da će deo tog nacionalnog bloka biti iko od trenutne opozicije – ni DSS, ni Zavetnici, ni Dveri, ali ni SSP za koji se govorilo da bi mogao da pomogne sa evropskim delom priče. „On je dobro razumeo i poruke birača koji su glasali za SPS, pa je rekao i da se novi blok neće zalagati za uvođenje sankcija Rusiji“, dodaje Stojanović.

Na pitanje da li se Vučić tim najavama vraća na desni centar, Stojanović ističe da ne smatra da će to biti ektremna desna opcija već vrlo jasnije komuniciranje ka biračima koji prete da se odliju – a to znači put ka rigidnijoj poziciji državotvornosti, srpskih ineteresa i Kosova i Metohije.

Stojanović pdoseća i da su stranke poput DSS-a, POKS-a, Dveri, Zavetnika, Suverenista i SRS dobili više glasova posle samo dve godine, kao posledica rata u Ukrajini. U pitanju su stranke koje su ne samo govorile da su protiv sankcija, već su i stale direktno na stranu Rusije, a to su sve odlivi birača SNS-a.

„Vučić te birače ne može da vrati, to je završen proces ali ono što može je da zaustavi odliv birača. 1,7 miliona birača će mu biti dovoljno da pobedi na izborima 2024. godine, na vanrednim parlamentarnim izborima, uz lokalne redovne izbore koji slede. Mislim da mu je to cilj i da cela priča ima jedino taj razlog“, rekao je politikolog.

On ocenjuje da će Vučić eventualno, kao što je usisao Spas, to učiniti i sa Sprskom narodnom partijom Nenada Popovića, Pokretom socijalista Aleksandra Vulina, da će dakle da „usisa koalicione partnere“, ali među njima SDPS nema šta da traži i da će oni ostati kao koalicioni parteri.

Povodom stalnih Vučićevih insinuacija da mu je ovo poslednji predsednički mandat i da ide da se bavi košarkom i vinom, Stojanović kaže da ne veruje da će se Vučić povući nakon što mu istekne mandat i da jedino može da napusti mesto predsednika SNS i bude predsendik srpskog bloka.

Ocenio je da će možda SNS promeniti ime u pokret jer u javnom mnjenju reč na koju se ljudi najviše gade je partija ili stranka, a pokret im zvuči lepše i bolje.

I dok se bavimo šta će biti šta za šest meseci, ostaje pitanje zašto još nemamo vladu.

„Kome je ona potrebna?, pita Stojanović i dodaje da Vučić pušta ljude koji se nadaju da će biti ministri da vode svoje kampanje i unutar-partijske i medijske borbe.

Činjenicu da od 15. februara nemamo vladu, iako je imamo u tehničkom mandatu, on ocenjuje kao nešto „toliko neodgovorno“.

„Vlada nije predložila ni jednu novu politiku na nivou zakona od 15. februara“, naveo je Stojanović.

Dodaje i da je siguran da osim Siniše Malog, Miloša Vučevića i Nikole Selakovića i Dačića niko ne zna da li će biti ministar. „Siguran sam da Vučić uživa u vrtenju na ražnju svojih saradnika“, kaže.

Ocenjuje i da je sednica parlamenta o Kosovu u nedelji Evroprajda bila zvaničan početak Vučićeve kampanje gde se postavio kao zaštitnik Kosova i srpskih nacionalnih interesa.

„Ušao je u kampanju i ima 18 – 20 meseci da rebrendira stranku i sebe postavi gde mu je potrebno i ostane još četiri godine na vlasti.

On je rekao i da nije isključeno da će Nebojša Stefanović biti deo nove vlade, iako je optužen za ozbiljne zločine i može da dobije najvišu zatvorsku kaznu, ne smao zbog Krušika i Jovanjice. Dovoljno je, ističe Stojanović, zadržati se samo na onom za šta ga optužuju iz SNS – da je pomagao klanu Veljka Belivuka i da je prisluškivao predsednika.

Važno je, dodaje Stojanović, da Stefanović neće bitii sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i da je Vučić tu funkciju dao Dačiću kao koalicionom partneru, zbog čega se postavlja pitanje da li veruje više Dačiću nego svojoj stranci.

Ipak, kako kaže Stojanović, ne bi ga iznenadilo da Stefanović ima dovoljno „stvari u fijoci“ o Aleksandru Vučiću i da ponovo bude ministar.

„To bi značilo da ima i dalje određenu moć i ne bi me začudilo“, rekao je Stojanović i dodao da misli da će Stefanovića ipak pokušati da sklone iz resora sile. A ako Stefanović ostane ministar odbrane postavlja se pitanje – kakva smo mi to zemlja i šta je to ako „država nije jednako mafija“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare