Stojanović: Vučić može, ali neće da bude predsednik svih građana

Vesti 31. maj 202212:5623 komentara
boban stojanović
Izvor: N1

Politikolog Boban Stojanović ocenio je za N1 da Aleksandar Vučić može da bude predsednik svih građana, ali neće. Kazao je i da se Vučičevo polaganje zakletve u Skupštini Srbije nije mnogo razlikovalo od njegovog klasičnog gostovanja na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

Predsednik Vučić je posle polaganja zakletve u parlamentu, rekao da želi da bude predsednik svih i predsednik za sve, prvi u obavezama, a poslednji u privilegijama.

„Može, ali neće“, tim rečima je Vučićevu izjavu prokmentarisao Boban Stojanović ističući da je upravo predsednik Srbije taj koji pravi najveće podele u društvu.

POVEZANE VESTI:

Stojanović je, gostujući na TV N1, doveo u pitanje i Vučićev demokratski legitimitet, uz ocenu da njegov drugi predsednički mandat nije osvojen na slobodnim i demokratskim izborima.

Vučićev govor u Domu Narodne skupštine video je kao „ništa epohalno“ niti razliičito od predsednikovog „klasičnog gostovanja na televiziji sa nacionalnom frekvencijom“.

Dodao je, međutim, da bi želeo da sazna sa kojim je to evropskim liderom Vučić razgovarao sedam sati, do tri sata ujutro.

„Mislim da bi kao društvo trebalo to da saznamo, da se uverimo da to postoji, a ne da je predsednik to izmislio“, rekao je Stojanović.

Govoreći o Vučićevoj najavi da će Vlada biti formirana do kraja juna, Stojanović je rekao da ga iritira to što čujemo da se čekaju konačni rezultati izbora.

Odgovoran političar bi, prema njegovim rečima, trebalo već da obavi razgovore o novoj Vladi kako bi se ona formirala nekoliko dana po objavljivanju konačnih rezultata.

Stojanović je upitao zašto treba da čekamo još dva meseca, kada se, kako je istakao, zna da će novu Vladu činiti SNS, SPS i stranke nacionalnih manjina.

Na pitanje zašto veruje da će socijalisti biti u novoj Vladi, Stojanović je odgovorio da je SPS neophodan za formiranje vlasti u Beogradu, a dodao je i da je pitanje da li bi Vučić danas polagao zakletvu da se Ivica Dačić kandidovao na predsedničkim izborima.

Vučić je danas pomenuo i da će nova vlada morati da se „bavi novim sankcijama i čudima“, što je Stojanović ocenio kao zanimljiv momenat, budući da je, kako je podsetio, više od 96 odsto građana koji su izašli na parlamentarne izbore u aprilu, glasalo protiv sankcija Rusiji.

Stojanović je podsetio da je Srbija već dugo na evropskom putu, ali da Aleksandar Vučić i „njegove vlade“ nisu daleko odmakle, dok je „svojom propagandom u medijima učinio sve da građani budu protiv tog evropskog puta“.

Komentari

Vaš komentar