Stojanović: Ne treba birati između bolesti i vakcine

Vesti 18. jan. 202113:14 > 14:5321 komentara
Podeli:

Profesor kliničke farmakologije na Medicinskom fakultetu Radan Stojanović izjavio je, gostujući u emisiji N1 Studio Live, da je mnogo veći rizik oboleti od kovida-19 i trpeti posledice tog oboljenja nego primiti vakcinu.

„Ne treba birati između bolesti i vakcine“, poručio je Stojanović.

Stojanović je ocenio da je „kontrola pandemije bez vakcinacije igranje ruskog ruleta“.

Pročitajte još:

„Vakcine su ispitane onoliko koliko je bilo neophodno da se dobije dozvola za njihovu primenu kod ljudi, a u cilju sprečavanja pandemije“, istakao je Stojanović.

On objašnjava da se prvo vrše ispitivanja tzv. fizičko-hemijskih i farmaceutskih osobina nekog leka i tu je reč o kvalitetu leka odnosno vakcine. Zatim, dodaje on, dolaze predklinička i klinička ispitivanja lekova.

„Na osnovu preliminarnih rezultata mi danas znamo o efikasnosti pojedinih vakcina. Tu nije kraj ispitivanja. Treća faza kliničkog ispitivanja Fajzerove vakcine će se završiti u januaru 2023. godine. Svakako da preporučujem da primimo vakcinu jer nemamo vremena da čekamo 2023“, navodi on.

Cilj je, dodaje Stojanović, da se na osnovu ohrabrujućih preliminarnih rezultata primeni vakcina i kontroliše pandemija.

„Građani ne treba da biraju koju će vakcinu da prime, već da razmišljaju da li će se razboleti ili dobiit vakcinu. Gledajući na duge staze, mislim da je praktično nemoguće ne doći u kontakt sa koronavirusom“, kaže profesor Stojanović.

Govoreći o odzivu građana za vakcinaciju, Stojanović je ocenio da bi „bolje bilo da je veći, ali da nije toliko razočaravajući“.

Stojanović objašnjava da su vakcine koje su trenutno dostupne u Srbiji – Fajzer, Sputnjik V i Sinofarm – rađene na različitim platformama, od starih do najnovijih tehnologija.

„Suštinskih razlika nema, cilj svake vakcine je da pobude funkcionisanje našeg imunog sistema“, rekao je Stojanović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar