Stojanović: Službe ne bi išle na Vulina da možda nemaju kompromitujući materijal

Vesti 27. jul 202218:28 > 20:16 31 komentara
N1

Bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Momir Stojanović rekao je da je "začuđujuća i retko u praksi viđena" izjava ministra Aleksandra Vulina da ga je jedna od najvećih obaveštajnih službi na svetu obavestila da su njegovi stavovi neprihvatljivi i da će, ukoliko ih ne promeni, biti učinjeno sve da ne bude član Vlade, kao i da će pokušati da ga kompromituju. "Izjava Vulina zaslužuje osvrt, prvo da li se taj događaj dogodio, da li je Vulinu ponuđena saradnja. U praksi se obično ne ide na tako visokopozicioniranog državnog službenika, obično se radi o licama koja su privatno i službeno bliska, ne verujem da se to dogodilo, ali da jeste i da ministar Vulin govori istinu, onda bi to alamantno ukazivalo na činjenicu da je bezbednosna kultura u našoj zemlji na takvom nivou da se čak usuđuju da idu na tako visokopozicioniranu osobu", naveo je Stojanović u Danu uživo N1.

Kaže da je pravi, zreo i kompetentan ministar, pogotovo ministar koji se bavi sektorom bezbednosti, da se taj slučaj desio, morao je da obavesti predstavnike bezbednosnog sistema, bez znanja javnosti.

„Pa bi se izvršila analiza sa kojim ciljem i motivima se nastupa, mozda postoji interesi naše zemlje da se dođe u kontakt sa tom zemljom. Mislim da ovde je ključno pitanje sa kojim ciljem je Vulin izašao u javnost sa ovakvom informacijom – ako je uradio bez znanja predsednika Republike, premijer je odavno beznačajna ličnost. Ako je on to učinio bez znanja predsednika, onda Vulin šalje poruku nekome, predsedniku, eto da na njega nasrću obaveštajno-bezbednosni sistemi zemalja, da on raspolaže brojnim saznanjima, da ne želi da bude vrbovan, ali da dobro razmisli oko formiranje nove Vlade i da li ga vidi u toj Vladi. Ako je izašao sa znanjem predsednika Republike onda je to igrokaz“, naveo je sagovornik N1.

Povezane vesti:

Stojanović ističe da od 2003. godine u našoj zemlji obaveštajno-bezbednosni sistemi SAD, vodećih zemlja EU itekako pokušavaju da utiču na formiranje nove Vlade i da je to poznato.
„Pitanje je u kojoj meri se suprotstavljamo i u kojoj meri smo suverena zemlja“, istakao je on.

Kaže da agenturna mreža stranih službi može vrbovati građane po dva osnova – za novac ili na kompromitujućoj osnovi.

„Ako neko ima toliko kompromitujućeg materijala protiv ministra Vulina da može sebi da da luksuz da ide u direktan kontakt i da drsko ponudi saradnju, odnosnu špijunažu sopstvene zemlje, ja to ne znam. Obaveštajno-bezbednosni sistemi su jako iskusni, moćni, ako nije drskost i bezobrazluk, ne bi se usudili da idu direktno na tako visokopozicioniranog službenika, jedino ukoliko nemaju tako kvalitetno kompromitujuće materijale, koje primoravaju Vulina da ne može da odbije ponudu da sarađuje, ali odgovor na to pitanje moraju da daju institucije, pre svega BIA“, ocenjuje.

Kaže da izjava Aleksandra Vulina da postoji opasnost od atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića „dokle god je Radoje Zvicer na slobodi govori o nezrelosti ministra Vulina.

„Radi se o čoveku koji malo-malo građane maltretira glupostima, čak i da je to tačno, da je ugrožena bezbednost, sa takvom informacijom se ne izlazi u javnost, ona je predmet analize Saveta za nacionalnu bezbednost“, kazao je Stojanović dodajući da se sa tom infomacijom izašlo da bi se nametnulo da moramo da zaštitimo predsednika.

„Mislim da je to još jedan od igrokaza vlasti, sa ciljem da se dobije podrška za unutrašnju i spoljnu politiku ove vlasti“, zaključio je Momir Stojanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare