Stojadinović: Insistiranje na obaveznom vojnom roku – proizvodnja topovskog mesa

Vesti 11. maj 202220:35 > 20:48 33 komentara
N1

Regrutacija i stvaranje stajaće vojske u stvari predstavlja proizvodnju topovskog mesa, izjavio je novinar Ljubodrag Stojadinović, govoreći o mogućnosti ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji.

Pročitajte još:

On je kazao da ako vlast pokušava da kaže da su Srbiji potrebni regruti na redovnom služenju vojnog roka, onda treba da kaže “za šta se spremamo”.

“To je proizvodnja topovskog mesa… To je ta kaktastrofa koja se može naslutiti iza onoga šta ti ljudi misle da urade sa tom takozvanom vojnom silom”, rekao je Stojadinović u emisiji Iza vesti na N1.

Ukazao je da Srbija nema doktirinarne stavove koji bi omogućili da strategija odbrane zemlje bude usklađena sa opasnostima koje zaista prete.

Postavlja pitanje “za koga se sprema vrhovni komandant koji to nije” i da li neko smatra da je moguće da Srbija uđe u konflikt sa nekom članicom NATO, saveza u kom su gotovo svi njeni susedi.

Ističe i da profesionalaca za obuku vojnika nema dovoljno.

“Ko bi obučavao te vojnike i šta se može uraditi za tri meseca?” kazao je Stojadinović.

Dodao je i da u Generalštabu ima jako mnogo obrazovanih oficira ali se njihova reč godinama ne čuje.

“Pokušaj ponovnog uvođenja redovnog vojnog roka znači prikrivanje onih slabosti koje su razorile profesionalni sistem”, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, male zemlje mogu da dobiju rat samo ako ga ne vode, a sa susedima treba da se ostvare dobri odnosi, umesto što ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin priča o “srpskom svetu”.

“Rat bi nas odveo u kataklizmu iz koje ne bi bilo povratka 50 godina”, rekao je Stojadinović.

“Vučić će učiniti sve da izvadi sebe iz škripca, ali ne i nas”

Govoreći o pritiscima na Srbiju da uvede sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, Stojadinović kaže da je očigledno da postaju sve snažniji i da će uskoro postati imperativni.

“Mi smo već u poziciji škripca, sad je i on (Vučić) stavljen u tu poziciju i učiniće sve da iz škripca izvadi sebe, a ne nas”, rekao je.

Kako je kazao, Vučićeva odluka može da bude alibi za odlaganje, dodajući da je “uvek tako bilo – za nedelju dana ću doneti odluku kakvu ću odluku doneti za mesec”.

Stojadinović smatra da orijentacija prema Rusiji vodi Srbiju “u jednu vrstu skoro neposredne izolacije”, koja će je “baciti na marginu Evrope”.

Orijentacija prema zapadu, koju smatra “sasvim prirodnom” za Srbiju, bi značila nadu da će Srbiji biti omogućeno da postane evropska, civilizovana zemlja koja “neće zavisiti od volje čoveka koji je uzurpirao vlast”.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare