Sto dana „Vlade na određeno vreme“: Ko je vodi formalno, u čijim je rukama moć

Vesti 05. feb 202120:02 > 20:03 2 komentara

Vlada Srbije rezultate rada u prvih sto dana juče je predstavila predsedniku, a sutra će premijerka Ana Brnabić to uraditi i pred građanima. Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk, navodi da Ana Brnabić samo formalno vodi Vladu, da je kreiranje politike u rukama predsednika i da veruje da 90 odsto građana Srbije i ne zna ko su ministri.

Vlada na određeno vreme već je potrošila 100 dana. Iako je predsednik Srbije i SNS, mandat Vladi oročio do aprila sledeće godine od drugog kabineta Ane Brnabić bilo je velikih očekivanja.

„Prethodna vlada je promenjena sa obrazloženjem da je potrebna sveža krv, da je potrebna nova energija. Ja verujem da sada kada bismo sproveli istraživanje 90 odsto građana ne bi znalo za polovinu ministara po resorima. Recimo, nikada nismo videli ministarku pravde, 90 odsto ljudi je ne bi prepoznalo na ulici“, kaže urednik NIN-a Milan Ćulibrk.

Povezane vesti

I to što građani ne bi prepoznali minstre, možda i nije velika šteta, jer kaže Ćulibrk, „Ana Brnabić Vladu vodi samo formalno“. Sve ostalo je u rukama predsednika, od rebalansa do populacione politike. Gde je moć jasno je, kaže i novinar Zoran Panović.

„Ovo je ipak Vučićeva Vlada, premijerka je neka vrsta transmisije tu, mi imamo neku vrstu jakog predsedničkog sistema. Mozda ćemo jednom u budućnosti imati ustavnu reformu, koja će konačno uskladiti ko je na kojoj funkciji po Ustavu i gde je koncentracija moći“, kaže Panović.

Za Panovića, ovo je Vlada kontinuteta, koja može da ubroji uspehe kao što su vakcinacija i od juče borba protiv kriminala, ali koja i dalje ima problem kada je reč o medijima i vladavini prava.

„Vučić vrlo vešto uspesima, nekom vrstom spektakularizacije spoljne politike, kompenzuje mnoge deficite u unutrašnjoj politici upravo u tim sferama gde su deficiti demokratije“, kaže Panović.

Što se ekonomskih parametara tiče, na koje je vlast naročito ponosna, Ćulibrk pita zašto u budžetu koji je usvojen pre mesec dana nije bio predviđen novi paket ekonomske pomoći.

„Ono što je najveća zamerka jeste što vlast svesno zamajava građane i tvrdi da novca ima i da je taj novac iz srpske kase. Ne, tog novca nema, on nije iz srpske kase, on će biti pozajmljen iz kase EU ili od Amerike i to će biti pozajmica koju ćemo mi svi zajedno kao poreski obveznici morati da vratimo“, kaže Ćulibrk.

Izbori su bili održani 21. juna 2020. godine i pored većine koju je SNS osvojio, Vlada je izabrana tek 28. oktobra. I pre nego što je Vlada izabrana, predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić rekao je da će novih izbora biti već u aprilu 2022. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare