Stiglo još 100.000 Sputnjika V za revakcinaciju, dočekao ih ambasador, Vučić…

Vesti 28. feb 202123:02 > 01. mar 2021 00:56 20 komentara
Tanjug/ Tara Radovanović

U nedelju uveče u Srbiju je stigao novih kontingent ruskih vakcina Sputnjik Ve, koje su na aerodromu dočekali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasador Aleksandar Bocan Harčenko i ministri Zaltibor Lončar i Nenad Popović. Vučić je pojasnio da se radi o 100.000 druge doze - za revakcinaciju. Očekujem za nekoliko dana i veliku isporuku kineskih vakcina, rekao je.

Vučić je, obraćajući se novinarima nakon što je dočekan avion, rekao da je sa ovim kontingentom, u Srbiju došlo 293.000 Sputnjikovih vakcina. Naši ruski prijatelji su sve ono što smo dogovorili poštovali i sve uradili na vreme, naveo je. „To je ogromna podrška, velika zahvalnost naša Rusiji, a ja bih posebno da zahvalim predsedniku Putinu“. Naveo je da je molio predsednika Putina za pomoć i da mu je izuzetno zahvalan i da sva pomoć jeste rezultat tih razgovora, ali i želje predsednika Ruske Federacije da pomogne Srbiji.

Zahvalio je ambasadoru Bocan Harčenku, ali i timu u Moskvi i ministru Popoviću.

Vučić je izrazio nadu da će ambasador da pomogne, a i njegov sin, „koji je direktno umešan“, da ruska vakcina počne da se proizvodi do kraja godine u Srbiji. „To bi dugoročno rešilo naše probleme i to bi značilo da smo uspeli, jer korona neće da ode, već treba redovno da se vakcinišemo, odnosno da nam nabavka vakcina ne bude problem. To je veliki i težak zadatak i ja sam beskrajno zahvalan ruskim prijateljima i zahvalan predsedniku Putinu što nam pružaju šansu da uđemo u proces proizvodnje, što će nam verujem to omogućiti transfer tehnologije i znanja, da bismo sami mogli da proizvodimo tu vakcinu“, rekao je Vučić.

Naši kapaciteti bi bili do 20 miliona, a sve što je preko pet ili šest miliona doza, mi bismo podelili svima u regionu, prijateljima našim, tako da je to važno za ceo region, dodao je.

Sa ovim ćemo obezbediti, sa Astrazenekom, vakcinu (i revakcinu) za više od milion i 400.000 ljudi, a da još iz Kovaksa nismo ništa dobili, rekao je Bocan Harčenku Vučić.

Povezano:

Ponosan sam na naš rad, na naše građane, to je više od 20 odsto stanovništva – to je neverovatan rezultat za neveliku, ali ponosnu i slobodarsku Srbiju, rekao je i dodao da su uspeli da obezbede te vakcine pre svega zahvaljujući prijateljima i zahvaljujući slobodarskoj, nezavisnoj politici.

Rekao je da su se pojavile glasine da Sinofarmova vakcina nije stigla iz Kine, negirajući ih i navodeći da su stigle iz Kine.

Dodao je i da je „ugovoreno dva miliona ruske vakcine i da će taj broj biti povećan, još dva miliona Sinofarmove, milion i po Modernine, pa Fajzera dva miliona“… Srbija je dobar kupac, Srbija sve avansno plati, rekao je.

Govoreći o tome koliko je to važno, Vučić je rekao – „jer sledeće godine od januara opet vakcina, možda i češće“.

Kad je u pitanju saradnja sa Rusijom po pitanju vakcine, Vučić je, dok je čekao sletanje aviona, rekao novinarima da ćemo „prvo ćemo da pakujemo, nadam se da ćemo do juna to da dobijemo, pa posle da radimo pravu proizvodnju“.

Vučić je rekao, u razgovoru sa ambasadorom pred kamerama dok su čekali avion, da mu je samo važno „da su vakcine bezbedne i da sa njima, bez obzira na svu našu nedisciplinovanost, ako ništa – smanjujemo broj smrtnih slučajeva“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare