Stepanović o godinu dana vlade: S jedne strane urade nešto, s druge to potru

Vesti 28. okt. 202113:52 > 15:3511 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Urednica Nove ekonomije Biljana Stepanović o godinu dana vlade Srbije kaže da ima nekih rezultata, ali da svaka stvar ima dve strane, odnosno ništa nije crno-belo. "Ne možemo da kažemo da vlast nije uradila ništa, postoje dobre stvari koje su urađene, kurs je stabilan, inflacija je bila kontrolisana, ali sa druge strane imamo devastaciju pravnog sistema, stalno kršenje Ustava od strane predsednika Aleksandra Vučića, mafiju koja poništava sve dobro".

Povezane vesti

„Došle su investicije u Srbiju, ali mi im dajemo subvencije. Ima investitora kojima je pametno dati subvencije jer donose nešto pametno u Srbiju, a pitanje je da li je, na primer, bilo potrebno dati subvencije fabrici čokolade. Izgrađene su tri kovid bolnice, radi se Klinički centar, ali mi ne znamo koliko to sve košta. Smanjuje se budžetski deficit, ali se sa druge strane povećava dug. Vakcine su na vreme nabavljene, ali nije bila dobra kampanja pa se ne troše. Ovde su zavladali antivakseri, s kojima vlast nema nameru da se se obračuna. Sa jedne strane nešto urade, a sa druge sve potru“, kaže Stepanović u N1 Studio Live.

Na pitanje kako tumači menjanje resora aktuelnih ministara u odnosu na prošli saziv vlade, ona kaže da joj to govori da su svi oni marionete Vučića, „sede tu njegovom voljom, to je nenormalno i govori o potpunom gubitku demokratije u državi Srbiji“.

„Vučić otvara fabrike, pregovara sa investitorima, tako da ministarka privrede nema kad da se bavi svojim poslom i nema potrebe da se pojavljuje“, kaže ona komentarišući anketu N1 u kojoj gotovo nijedan ispitanik nije znao imena ministara u vladi.

A kako gleda na to da uprkos najnovijim dokazima iz Pandorinih papira da je ministar finansija Siniša Mali zaista bio vlasnik 24 stana u Bugarskoj i zašto nema reakcije nadležnih, ona pita: „Ko da reaguje?! Ana Brnabić?!“

„Pa, pre je Siniša Mali njoj šef nego ona njemu, on je čuvar državne kase, mislim da je mozak mnogih operacija, nije on čovek koga možete smeniti. Kad bi ga smenili, time bi priznali da tu nešto nije u redu, a drugo, kako da ga smene?. Bez njega se ne može, on je konstanta, on je raspolagalac novcem. Brnabić može da bude tu, a i ne mora, to nije slučaj sa Sinišom Malim.

O napadima iz dela vladajuće garniture na račun ministra odbrane Nebojše Stefanovića, ona kaže da ga na nizak način, „ispod pojasa“ napada Vladimir Đukanović.

„Ja ne znam šta je on kriv… Zašto njega ne sklanjaju? Ako ga sklone moraju da nam objasne za šta je kriv. A ovako je korisniji za Vučića, jer mu on služi kao pokazna vežba za druge neposlušne. Ako nije kriv, onda neka ga ostave na miru“, ističe Stepanović.

Brnabić – branilac lika i dela Vučića

A kako ocenjuje rad premijerke Ane Brnabić i da li je ona premijerka svih građana, ona smatra da bi se tako ponašala i „ne bi se sa mržnjom obraćala ljudima koji legitimno nisu za ovu vladu“.

„Za razliku od Vučića koji je dosta lukav i često menja uloge i to vešto, Brnabić je zauzela jedan kurs od koga ne odstupa i sada nastupa isključivo kao branilac lika i dela Vučića. Imam utisak da ona uopšte više nema svest šta znači predsednik vlade“, navodi Stepanović.

Na pitanje kako vidi ulogu Socijalističke partije Srbije u vladi, ona podseća da je ta stranka sa pet ministara u prethodnoj vladi, spala na dva.

„Čini mi se da se njihova uloga smanjuje, ali (lider SPS Ivica) Dačić je takođe lukav, videćemo šta će on uraditi. Uticaj im je slab, ne bih mogla da kažem da imaju neku upečatljivu osobu i da imaju uticaj, ali ni cela vlada nema uticaj“, ukazuje Stepanović i dodaje da sve radi jedan čovek – Aleksandar Vučić.

„Različite institucije su zato izmišljene, jer ne može sve jedan čovek da radi“, ističe ona.

A na to šta očekuje od predstojećih izbora u aprilu sledeće godine, kaže da očekuje žestoku predizbornu kampanju.

„Bojim se da će opet biti neki helikopter novac iz budžeta, bojim se da će davanja da se povećaju, i biće mislim žestoka bitka i to je problem ove vlasti – oni ne umeju da izgube i da siđu sa vlasti“, zaključuje Stepanović.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar