Stejt department: SAD će podržati rad na sporazumu koji vodi uzajamnom priznanju

Vesti 27. apr. 202122:263 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters

„Sjedinjene Američke Države spremne su da podrže rad na sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usmerenom ka uzajamnom priznavanju“, oglasio se američki Stejt department.

Nakon najave o nastavku razgovora u Briselu 5. maja, poručuju da podržavaju dijalog pod pokroviteljstvom EU i podstiču strane da se ponovo uključe u ovaj proces „sa osećajem hitnosti“ da se pozabave i tehničkim i političkim pitanjima, piše portal KoSSev.

POVEZANE VESTI

„Sarađivaćemo sa Srbijom i Kosovom na sprovođenju njihovih obaveza iz Vašingtona u znak podrške cilju pune normalizacije“, dodaju ujedno iz Stejt departmenta.

Poručuju da su SAD posvećene pružanju podrške zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka evropskim integracijama i članstvu u ključnim evropskim i evroatlantskim institucijama.

Dodaju i da rade sa zemljama Zapadnog Balkana i evropskim partnerima na unapređenju upravljanja, vladavine zakona i antikorupcijskih reformi – kao i na promociji nezavisnih medija i živahnog civilnog društva – koje će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprediti dugoročan i stalan cilj cele Evrope, slobodne i mirne.

„Posvećeni smo pomaganju zemljama Zapadnog Balkana da prodube sopstvena regionalna ekonomska partnerstva, postignu svoje klimatske ciljeve, suprotstave se ruskoj energetskoj prinudi kroz diverzifikaciju i razvoj čiste energije i bore se protiv korupcije i organizovanog kriminala. Takođe želimo da pomognemo regionu da raste i napreduje, istovremeno štiteći stratešku infrastrukturu i industriju od zloćudne prakse Kine“, dodaje se u saopštenju.

Komentarisali su i spekulacije o promeni granica na Zapadnom Balkanu.

„Nedavne neopravdane spekulacije o promeni granica na Balkanu po etničkoj liniji rizikuju da podstaknu nestabilnost u regionu i pobude sećanja na prošle tenzije. Stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora se zasnivati na dobrom upravljanju, vladavini zakona, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda“, naglašavaju iz Stejt departmenta.

Komentari

Vaš komentar