Stefanović: Želimo da se žene u vojsci zaista osećaju potpuno ravnopravno

Vesti 07. dec 202122:18 6 komentara
NEBOJSA STEFANOVIC
TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE/DARIMIR BANDA/bg

Potpredsednik vlade i ministar inostranih poslova je u Budvi, na ministarskom okruglom stolu o drugoj regionalnoj studiji "Položaj žena u oružanim snagama na Zapadnom Balkanu" koji je organizovala Kancelarija UNDP SEESAC, poručio da Srbija želi već da se žene u vojsci zaista osećaju potpuno ravnopravno.

Stefanović je istakao da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije iskreno prihvatili politiku jednakih mogućnosti i koncept rodne ravnopravnosti, kao jedno od svojih strateških opredeljenja.

„Nekada to zvuči kao fraza, ali ja želim da vas uverim da zaista radimo na tome da to ne bude samo statistika, već da to zaista bude nešto što ljudi u vojsci osećaju. Imali smo različite specifičnosti nasleđenog stanja, imali smo, naravno, i potrebe sistema odbrane, ali i iskustva i dobre primere zemalja, kao što je recimo Norveška“, naglasio je on.

Stefanović je ukazao da je regionalna saradnja za Srbiju veoma važan instrument u domenu promocije i sprovođenja Rezolucije Saveta bezbednosti 1325 „Žene, mir i bezbednost“ i ocenio da se UNDP zaista iskreno trudi i da su ovi rezultati za svaku pohvalu, i to ne kurtoaznu.

Stefanović je izneo i podatke u vezi sa rodnom ravnopravnošću u sistemu odbrane.

On je rekao da Srbija već dugi niz godina ima povećan broj žena u srednjim vojnim školama, da je na Vojnoj akademiji 39 odsto žena među kadetima, a da su na medicinskom fakultetu Vojnomedicinske akademije 70 odsto studenata žene.

Predstavnici zemalja učesnica potpisali su i zajedničku „Deklaraciju o podršci rodnoj ravnopravnosti u reformi sektora bezbednosti na Zapadnom Balkanu“, u kojoj su se složili da će sarađivati na konkretnim aktivnostima i projektima od zajedničkog interesa u vezi sa promovisanjem različitosti i principa rodne ravnopravnosti.

Na skupu, na kome su učestvovali ministri odbrane Srbije i Crne Gore, državni sekretar Ministarstva odbrane Severne Makedonije i sekretar Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, sagledani su trenutno stanje, kao i modaliteti za jačanje regionalne saradnje u domenu rodne ravnopravnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare