Stefanović za Skaj njuz: Vojna neutralnost je naša prednost

Vesti 20. jun 202113:46 17 komentara
Nebojša Stefanović, Stefanović
N1

Britanski "Skaj njuz" ocenio je da je nedavna poseta ministra odbrane Velike Britanije i Severne Irske Bena Volasa Srbiji, čiji je domaćin bio ministar odbrane Nebojša Stefanović, "znak želje" te zemlje da se ojačaju veze sa državom "sa kojom nije uvek bila na istim stranama", prenelo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Skaj njuz je, povodom multinacionalne vojne vežbe „Platinasti vuk 2021“ u bazi „Jug“ kod Bujanovca, u kojoj se učestvovali i britanski vojnici, naveo da „danas britanske snage rame uz rame sa srpskim snagama vežbaju borbu protiv terorista“, podvlačeći da je to „prvi put da je jedan britanski ministar odbrane posetio Srbiju“.

POVEZANE VESTI:

Na pitanje novinarke „Skaj njuza“ sa kim Srbija radije izvodi obuke – sa britanskim ili ruskim snagama, ministar odbrane Nebojša Stefanović je odgovorio „i sa jednima i sa drugima“.

„Mi smo vojno neutralni, tako da ne moramo da radije izvodimo obuke ni sa jednima, ni sa drugima, biramo i jedne i druge. To je naša prednost“, rekao je Stefanović.

Britanski ministar odbrane, upitan da li Rusija može obnovljeno prijateljstvo sa Srbijom posmatrati sa sumnjom, rekao za Skaj njuz da je „Balkan važan za bezbednost Evrope“.

„Mi ne dolazimo ovde da bismo stvarali probleme. Došli smo ovde da stvorimo partnerstvo“, rekao je Volas koji je boravio u poseti Srbiji 16. i 17. juna, kada je prisustvovao i danu visokih zvanica u vojnoj bazi „Jug“, gde je prikazana obučenost učesnika vežbe za delovanje u multinacionalnim operacijama.

Na vežbi „Platinasti vuk 2021“ od 3. do 18. juna u bazi kod Bujanovca, učestvovala su ukupno 524 pripadnika Vojske Srbije i oružanih snaga iz deset partnerskih zemalja.

Ove godine prvi put su učestvovali i pripadnici oružanih snaga Grčke i Francuske, dok je uz 259 pripadnika Vojske Srbije, kontigent oružanih snaga Velike Britanije sa 69 pripadnika bio najbrojniji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare