Stefanović u Egiptu: Šansa za srpsku vojnu industriju

Vesti 13. jul. 202118:003 komentara
Podeli:
Nebojša Stefanović Egipatt
Izvor: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Aleksandar Petrović

Ministar odbrane Nebojša Stefanović potpisao je u Kairu sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Egipta, ministrom odbrane i vojne proizvodnje general-potpukovnikom Mohamedom Ahmedom Zakijem Memorandum o saradnji kojim se stvaraju uslovi za unapređenje i razvoj odnosa u oblasti odbrane između dve države.

Stefanović je dočekan uz najviše vojne i državne počasti, a sastanku i razgovoru delegacija prisustvovale su vodeće ličnosti egipatskog Ministarstva odbrane i Oružanih snaga.

„Drago mi je da sam sa ministrom odbrane Egipta imao priliku da razgovaram o važnim temama, o saradnji naše dve zemlje, pre svega naših ministarstava odbrane. Saradnja ministarstava odbrane u oblasti vojne industrije i saradnja kompleksa fabrika koje nastupaju na zajedničkom Vojnom komitetu koji se odvija u Egiptu unaprediće i naše potencijale koje imamo u smislu saradnje naših kompanija sa egipatskim, ali takođe i ponuditi našim partnerima iz ove velike zemlje mogućnosti koje srpska odbrambena industrija danas ima priliku da nudi“, kazao je Stefanović.

On je istakao da postoji zajednička želja da se sarađuje i u oblasti obuke specijalnih jedinica i dodao da hoćemo da naše jedinice imaju priliku da uče od najboljih egipatskih vojnika, kao i da njihove vojnike školujemo na našoj Vojnoj akademiji i drugim školama koje nudi naša vojska, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

General-potpukovnik Mohamed Ahmed Zaki upoznao je Stefanovića sa bezbednosnom situacijom u regionu i izrazio spremnost Egipta za proširenje saradnje u oblasti odbrane sa Srbijom, a posebnu pažnju je posvetio razmatranju mogućnosti za unapređenje saradnje dve vojske, vojno industrijskog sektora i vojnoobrazovnih institucija.

Osim ministra Stefanovića, razgovorima su prisustvovali državni sekretar Branko Živanović, pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Miroljub Čupić i zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Radivoje Anđelković.

Komentari

Vaš komentar