Stefanović: Srbija vodi balansiranu politiku odbrane, proširiti saradnju sa SAD

Vesti 02. apr. 202122:19 > 22:204 komentara
Podeli:
Nebojša Stefanović, Lora Kuper
Izvor: Tanjug/Ministarstvo odbrane/ Andrija Gavrilović

Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i neprestano radi na unapređenju i daljem razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa dugoročnim strateškim opredeljenjem da zadrži status vojno neutralne države, izjavio je ministar odbrane Nebojša Stefanović u razgovoru putem video linka sa zamenicom pomoćnika sekretara odbrane SAD Lorom Kuper, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Stefanović je istakao da je saradnja u oblasti odbrane veoma sadržajna i ispunjena brojnim projektima i da je njeno težište na unapređenju kapaciteta Vojske Srbije kroz zajedničke vežbe sa Oružanim snagama SAD i daljem razvoju saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Kuper je istakla da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane, počev od zajedničkih obuka i vežbi, a podsetila je i da se ove godine obeležava 140. godina diplomatskih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država i 15 godina uspešne saradnje u okviru Programa državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Zajednički je zaključeno da postoji interes da se saradnja u oblasti odbrane nastavi i proširi na nove oblasti, a Stefanović je uputio poziv sekretaru odbrane SAD Lojdu Džejmsu Ostinu da poseti Srbiju i izrazio očekivanje da će već tokom leta biti realizovana bilateralna vojna vežba.

U razgovoru su učestvovali američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri i pomoćnici ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić i za materijalne resurse Nenad Miloradović, a Kuper je prethodno razgovarala i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i državnim sekretarom Aleksandrom Živkovićem.

Komentari

Vaš komentar