Stefanović: Srbija ne teži članstvu u NATO niti bilo kom drugom vojnom savezu

Vesti 16. dec 202117:4510 komentara
Podeli:
Izvor: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da Srbija, kao vojno neutralna zemlja, ne teži članstvu u NATO niti bilo kom drugom vojnom savezu.

On je u razgovoru sa komandantom NATO Komande združenih snaga u Napulju admiralom Robertom Burkom izjavio da Srbija sa svim partnerima sarađuje na „krajnje transparentan način“.

Povezane vesti

„Smatram da smo pouzdan partner u okviru Programa Partnerstvo za mir, koji je posvećen zajedničkim ciljevima očuvanja kolektivne bezbednosti i unapređenja sopstvenih odbrambenih kapaciteta. Reč je o optimalnom okviru naše saradnje sa NATO, jer kao vojno neutralna zemlja, ne težimo članstvu u Alijansi, niti bilo kom drugom vojnom savezu“, naveo je Stefanović, a prenelo Ministarstvo odbrane.

Ocenio je da Vojska Srbije (VS) i misija KFOR dobro sarađuju, ali i izrazio zabrinutost za bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu, zbog, kako je naveo, jednostranih poteza privremenih prištinskih institucija.

„Očekujemo da KFOR, u skladu sa dodeljenim mandatom, nastavi sa svojom statusno neutralnom misijom, da deluje preventivno i obezbedi sigurnost i stabilnost svim građanima Kosova i Metohije i da nastavi da intenzivno sarađuje sa Vojskom Srbije“, naveo je ministar.

Navodeći da NATO „visoko ceni“ partnerstvo sa Srbijom i dostignuti nivo komunikacije Vojske Srbije sa KFOR-om, admiral Burk je kazao da je Alijansa spremna za nastavak zajedničkog rada na bezbednosti i stabilnosti u regionu, ali i dodao da Srbija određuje dinamiku, opseg, intenzitet i fokus saradnje sa NATO.

Komentari

Vaš komentar