Stefanović primer drugima „kako ne sme“, sledi li ostavka i na državne funkcije?

Vesti 30. maj 202119:07 > 19:12 34 komentara

Nebojša Stefanović nije smenjen ni sa jedne pozicije ni u Srpskoj naprednoj stranci ni u državi. Sam je podneo ostavku na mesto predsednika beogradskog odbora naprednjaka i na tome se za sada sve završilo. Analitičari procenjuju da naprednjaci štetu saniraju polako i da će naredan potez uslediti tek na skupštini stranke na jesen.

„Dobio sam ostavku Nebojše Stefanovića na mesto predsednika Gradskog odbora Beograd i mi ćemo naše odnose da rešavamo u našoj stranci, nikada neće biti, ma koliko to neki voleli, skidanja glava“, kazao je lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

Ništa više od ovoga građani nisu mogli da saznaju o odnosima Vučić-Stefanović na sednici Glavnog odbora stranke. Pored predsednika naprednjaka više ne sedi Nebojša iz Beograda, njegovo mesto zauzeo je Aleksandar Šapić.

Povezane vesti:

N1: Nebojša Stefanović nije smenjen, podneo je sam ostavku na jednu funkciju u stranci, šta nam to pokazuje?

„To pokazuje da je moralo da se dođe do nekog kompromisnog rešenja, ako se toliko odbora izjasnilo protiv Stefanovića bilo je nelogično da se ne desi ništa, a nekako je najelegantniji način bio taj da Stefanović podnese ostavku, a da se o drugim temama razgovara u nedeljama koje su ispred nas“, kaže Bojan Klačar iz Cesida.

Požar u svojim redovima naprednjaci gase i postepeno, a Nebojša Stefanović nije dobio nijednu kritiku od lidera stranke, javno. Nije poznato ni da li su imali najavljeni razgovor.

„Verovatno je došlo do dogovora između te dve zaraćene struje i vidimo da su veroravatno shvatili da bi im dalja eskalacija sukoba donela probleme po rejting stranke“, rekao je Dejan Bursać, sa Instituta za političke studije.

N1: Razlog je učestvovanje ili eventualno nesprečavanje prisluškivanja predsednika čime je doveo u opasnost predsednika i članove njegove porodice, kako je to važno za stranku, a ne za državu?

„To će možda biti važno za državu, ali u nedeljama i mesecima ispred nas. SNS je verovatno imala dva cilja i da se oni rešavaju postupno. Prvi cilj je da beogradski odbor bude spreman za beogradske izbore i to nije bilo moguće sa Nebojšom Stefanovićem, drugi cilj vezan za njegove funkcije u državi, to je cilj da kontrola štete bude bez velikih lomova i rezova“, ocenjuje Klačar.

Lider naprednjaka upozorio je vrh stranke da, kako kaže, nisu važne njihove državne funkcije i da će o njima odlučivati građani Srbije i cela stranka.

„Pustite članstvo da se izjašnjava po svim pitanjima, pustite ljude da imaju prava da misle, da imaju prava da govore i slušajte ih. Odluke se neće donositi u Predsedništvu niti ću ih donositi ja, već članstvo stranke i građani Srbije“, smatra Aleksandar Vučić.

„Mi kao najšira javnost i dalje nismo saznali šta je onaj deo odgovornosti Stefanovića kada je reč o izvršnoj vlasti. Mislim da nije dugoročno rešenje da Stefanović zadrži sve poluge koje i dalje ima, ali mi se čini da SNS ne mora nužmo sa tim da žuri“, dodaje Bojan Klačar.

Moguće je da će uslediti ostavka i na državne funkcije, ali kako ocenjuju analitičari ne odmah, jer bi Stefanović mogao da posluži i kao primer kako ne sme da se radi.

„Dizaće se, ja verujem, još par puta tenzija oko te teme do izbora, ali ne verujem da će biti iznoženja prljavog veša, kriminalizacije tabloidnih ratova i svega onoga što smo viđali u predhodnim mesecima u sukobu Stefanović-Vučić“, rekao je Bursać.

Jedino što brzo može da se očekuje jeste smena ili ostavka Stefanovića na pozicije u predsedništvu stranke.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare