Stefanović: Pravi trenutak da Srbija napusti ulogu Buridanovog magarca

Vesti 28. apr. 202220:54 > 21:0350 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Mislim da je ovo možda pravi trenutak da Srbija napusti ulogu Buridanovog magarca - to je magarac koji je birajući između dva plasta cena - gledajući levo i desno - na kraju umro od gladi, kaže zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, komentarišući aktuelnu situaciju na svetskoj političkoj sceni. On navodi da bi najbolja bila ona vlada koja bi Srbiju "definitivno strateški i nepovratno usmerila u pravcu Zapada". "Podržali bismo sankcije koje pogađaju režim Vladimira Putina, oligarhiju oko njega, ljude koji su odgovorni za ratne zločine u Ukrajini i sve ono što ne pogađa ruski narod i ruske građane", rekao je, upitan stavu SSP prema sankcijama Rusiji. Na pitanje da li bi SSP bila spremna da uđe u Vladu sa SNS, kako bi se Srbija okrenula ka EU i prevazišla postojeće okolnosti, kaže da ne bi ušli u Vladu i da su to više puta rekli, iako se mogu čuti neki šumovi. "Mi smo opoziciona stranka i ostaćemo opoziciona stranka, najčvršća moguća stranka koja će ukazivati na loše poteze vlasti", navodi Stefanović.

U svetlu „gasnog rata“, upitan da li bi kao bivši funcioner DS i pregovarač u timu sa NIS-om  iz ove perspektive rekao da je taj posao najgori posao veka, a ne najbolji, kako su ga tada proglasili, a kada je ceo energetski sektor Srbije faktički izručen Rusima, Stefanović je rekao da je to „očigledno to bila politička odluka, na najvišem državnom nivou“, a da je on vodio pregovore o socijalnom aranžamanu, o zaštiti prava radnika u NIS-u. „Pitanje je pod kojim uslovima je NIS prodat Rusima, a to su uslovi – famozni Južni tok koji se nikad nije desio i Banatski dvor kao gasno skladište – koje se desio. Da zanemarimo Kosovo, SB, taj posao – kada se zna da se nikad nije desio Južni tok – to jeste loš posao“, navodi, dodajući da niko tada nije pretpostavio šta će se desiti.

Kaže da oseća deo odgovornosti – za onaj deo koji se tiče njegovih pregovore, socijalnog dela ugovora, koji je, kako je rekao, bio „najpovoljniji po radnike, 720 evra po godini staža“. To nikad mislim da nije bilo postignuto kasnije, ali je to slaba uteha, kaže.

Upitan šta je za njega najbolja moguća vlada, u ovim okolnostima, Stefanović je rekao da predsednik Aleksandar Vučić „šta god da uradi i kome god da da mandat, ne može da napravi pozitivan iskorak i ne može da napravi nešto što će biti dovoljno stabilno, dovoljno čvrsto, dovoljno stručno i komententno u ovakvim vihorima, da odgovori“.

"Mi smo opoziciona stranka i ostaćemo opoziciona stranka, najčvršća moguća stranka koja će ukazivati na loše poteze vlasti", kaže Stefanović. Govoreći o vlasti SNS sa manjinama, kaže da će mu faliti treći partner koji je prirodno bio SPS. "Ali čini se da SPS u velikoj meri potrošio svoj kredibilitet bacajući proruske žetone, možda će i ući u vladau, ali to će biti mrvice i ostaci ostataka nekadašnjeg sjaja SPS", dodaje Stefanović.

Najbolja vlada za Srbiju bi, kaže, bila ona vlada "koja bi Srbiju definitivno strateški i nepovratno usmerila u pravcu Zapada, u pravcu evrointegracija, zadržavajući našu vojnu neutralnost ali nikako ne propagirajući političku neutralnost, što vidim da kažu neki predstavnici desnice". Ne postoji politička neutralnost za Srbiju, kaže Stefanović, dodajući da se naša zemlja opredelila strateškim dokumentim, Ustavom, zakonima da se uključi u EU. "To bi bila vlada koja bi definitivno usmerila Srbiju ka Zapadu - tamo nam je mesto istorijski, beznednosno, politički, ekonomski i tu nema nikakve nedoumice. Mislim da je ovo možda pravi trenutak da Srbija napusti ulogu Buridanovog magarca - to je magarac koji je birajući između dva plasta cena - gledajući levo i desno - na kraju umro od gladi", kaže on.

Stefanović navodi da bi primarni i jedini interes trebalo da "nam bude Srbija i njeni građani" i da ne treba nikada biti u službi druge vlasti, osim naše vlasti.

Da li bi SSP u Vladu sa SNS?

Na pitanje da li bi SSP bila spremna da uđe u Vladu sa SNS kako bi te okolnosti bile prevaziđene i kako bi se Srbija okrenula ka EU, kaže da ne bi ušli u Vladu i da su to više puta rekli, a da je odgovornost na SNS i Vučiću koji su dobili najviše glasova na izborima "vrlo problematičnim i nefer". Stefanović kaže da SSP "neće ometati strateško opredeljenje Srbije i bilo šta što vodi dobrobiti građana, sređenoj ekonomskoj situaciji, oslobađanju institucija, medija, borbi protiv korupcije i kriminala. To je naša misija - da vratimo normalnost u ovu zemlju - i to ćemo i mi raditi, s pozicije opozicije", dodao je.

On navodi da postoji 10 godina organizovane "trovačke kampanje" koja je stvorili situaciju da bi veliki deo građana voleo da im deca odu da rade, školuju se ili ne daj Bože se leče u EU, ali istovremeno pokazuju simpatije prema Rusiji.

"Nije nužno ubacivati neke stranke vlade da bi se spasavao kurs zemlje - mi nismo spremni i nećemo ući u Vladu sa SNS. Ja znam da postoje ti neki šumovi, dobacivanje loptica, nekad iz opozicionih redova, koje više pokazuju jednu nezrelost i nedoraslost situaciji. Bolje da se pogleda u smeru šta smo dobili, a dobili smo mnogo - strateškim postavljanjem dobili smo izlaz iz teške situacije, što se tiče Beograda - dobili smo nove izbore. Ako je cena za to da neki ljudi kažu - pa vi ste sa Vučićem, to je zaista ispod svakog nivoa komentarisati", naveo je gost Iza vesti.

Na pitanje da li biste podržali sankcije Rusiji, kaže da čvrsto stoje na stanovištu da našu politiku treba da uskladimo sa spoljnom politikom EU, ali da nisu ljubitelji sankcija. "Ne želimo sankcije koje pogađaju narod, znamo to jako dobro, jer su nas iste sankcije uništavale devedesetih, ali je nužno objasniti narodu na koga se ove konkretno sankcije odnose i šta to znači", kaže Stefanović.

Ponovo upitan da li bi SSP podržao sankcije Rusiji , rekao je: "Podržali bismo sankcije koje pogađaju režim Vladimira Putina, oligarhiju oko njega, ljude koji su odgovorni za ratne zločine u Ukrajini i sve ono što ne pogađa ruski narod i ruske građane". U ovoj situaciji ne znate kakve su sankcije, kaže da postoje razni modaliteti i treba videti šta to donosi našoj privredi i građanima i gasnoj situaciji, dodaje.

Stefanović kaže da smo "zemlja koja je u problemu, i bez ove krize, zato što gas dobijamo sa Istoka, figurativno, a naftu sa Zapada, takođe figurativno". Kakva god da bude odluka, ona će imati ekonomske posledice i posledice po stabilnost ove zemlje zato je jako važno to pripremiti da građani na svojim leđima ne osete te posledice, naveo je.

SNS - "našla se vila gde nije bila", Dačić kriv za lutanje srpske spoljne politike

Strateško opredeljenje Srbije je, kako kaže, uvek bilo pitanje koje nadilazi političke stranke.

"A to ne znači da bismo mi s njima išli u vlast - rezolucija ili stav koji treba podržati što se tiče KiM ili evrointegracija Srbije ili pitanje da li ćemo mi imati oštriji stav i negativan stav prema Ruskoj Federaciji - ali ne zbog SNS već zato što je to naša lična karta. SNS je sada - "našla se vila gde nije bila", sada mora da napravi većinu. Ona će biti sastavljena verovatno i zbog nesanjanih, neželjenih partnera, kao Ivica Dačić", naveo je Stefanović-

On smatra da "kako je Dačić menjao odela i agregatna stanja tako je srpska spoljna politika lutala".

Na pitanje kakvo je strateško opredeljenje ove zemlje sada, kaže  - "nikakvo, da ne možemo da se odlučimo". "Onog momenta kada budemo jasno rekli - ljudi, zaboravimo na emocije, braća smo ali nam kese nisu sestre, gde vidimo našu budućnost, ekonomiju, stabilnost - ne govorim o NATO, vojna neutralnost treba da postoji, politička neutralnost ne postoji, mi smo se opredelili i kroz Ustav i kroz zakone", naglasio je.

O beogradskim izborima i da li je, ili nije Đilas rekao za sastanak

Na pitanje kako će izgledati izborni listić na eventualnim ponovljenim izborima, odnosno u kojoj vrsti saveza će ići, s obzirom na to da im se koalicija Ujedinjeni za pobedu Beograda raspala, Stefanović kaže da se nije raspala već da je bila predviđena da bude predizborna koalicija, a da su dogovoreni ranije posebni poslanički klubovi.

On tvrdi da je predsednik SSP Dragan Đilas obavestio koalicione partnere da ide na sastanak s Vučićem, ali da se sada neki "prave kao da ih nije obavestio",. Objašnjava da nije bilo moguće postići konsenzus oko toga, pa je Đilas "hrabro nastupio, presekao Gordijev čvor, otišao tamo i napravio mogućnost da imamo izbore i siguran sam da ćemo ih imati u narednom periodu".

Na ponovljeno pitanje s kim će, kaže da će se potruditi da okupe sve one koji žele bolji i drugačiji Beograd, koji neće biti Beograd Gorana Vesića i SNS. "Gledaćemo da gradimo grupacije koje su bazirane na programskim i ideloškim osnovama, ima vremena za tako nešto. Važno je da građani razumeju da će imati priliku da se potvrdi njihova volja, a njihova volja je bila da se promeni vlast u gradu", zaključio je Stefanović.

Komentari

Vaš komentar