Stefanović: Partnerstvo za mir optimalan okvir saradnje sa NATO

Vesti 24. maj 202216:36 4 komentara
TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

Program Partnerstvo za mir predstavlja za Srbiju, kao vojno neutralnu zemlju, optimalan okvir saradnje sa NATO, izjavio je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

On je u razgovoru sa generalnim direktorom Međunarodnog vojnog štaba NATO general-potpukovnikom Hansom-Vernerom Virmanom u Beogradu ocenio dosadašnju saradnju Vojske Srbije sa Alijansom kao dobru.

„Srbija je zadovoljna rezultatima učešća u aktivnostima pod okriljem Programa Partnerstvo za mir. Shodno našoj vojnoj neutralnosti, on za nas predstavlja optimalni okvir saradnje u cilju ostvarenja naših bezbednosnih ciljeva i unapredjenje odbrambenih kapaciteta našoj vojnoj neutralnosti“, naveo je Stefanović, prenosi Ministarstvo odbrane.

Ocenio je kao „veoma značajnu i dobru“ saradnju Vojske Srbije sa KFOR-om, podsećajući da po Rezoluciji SB 1244 i Vojnotehničkom sporazumu, ta misija predstavlja jedinog nosioca bezbednosti na Kosovu i Metohiji čije se nadležnosti ne mogu prenositi.

General-potpukovnik Virman je naveo da NATO „veoma poštuje“ partnerstvo sa Srbijom.

„Visoko cenimo našeg bliskog partnera Srbiju. Drago mi je što smo razmenili stavove po pitanju perspektive unapređenja naše dugotrajne i obostrano korisne saradnje uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije“, naveo je generalni direktor Međunarodnog vojnog štaba NATO.

Virman je prethodno, u okviru trodnevne posete Srbiji, razgovarao sa načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare