Stefanović o institucijama: Raditi na tome da deca ostanu u mestu u kom žive

Vesti 04. jun 202213:18 0 komentara
Shutterstock

Saša Stefanović iz Mreže organizacija za decu Srbije izjavio je u Novom danu da bi ustanove, poput dečjih sela, trebalo da budu samo privremeno rešenje. "Za decu je najbolje da budu u porodici, a ako je to neophodno, onda je bolje da budu u hraniteljstvu", kaže on. Ističe da je važno raditi na tome da se ta deca vrate u mesto odakle su, jer "moraju da imaju kontakt sa svojom zajednicom, porodicom, najbližima".

Nakon informacije koju su preneli mediji da je četvoro dece – tri maloletne devojčice i jedan mlađi punoletnik – nestalo iz Dečjeg sela „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici 30. maja, direktor te ustanove Mirko Jankelić za portal „Nova.rs“ rekao je da deca nisu nestala, već da se radi o „samovoljnom odlasku“. U međuvremenu su se pojavile informacije da je devojčica kao razlog navela vršnjačko nasilje.

Saša Stefanović iz Mreže organizacija za decu Srbije kaže da je ovaj slučaj uznemirio javnost.

Pročitajte još

„Na sreću, deca su pronađena. Na sve ustanove za decu se odnosi poseban protokol za zaštitu dece u ustanovama socijalne zaštite. Svaka ustanova ima proceduru kako da reaguje kada postoji prijava na sumnje o zlostavljanju, devojčica je imala mogućnost i trebalo je i nadam se da je prijavila. Po tom protokolu, svaka ustanova treba da ima svoj interni tim, i da pored toga deca budu obaveštena o tome kome mogu da se požale i verujem da postoji kultura poverenja i podsticanja dece“, kaže on.

Pored toga, dodaje, postoji i eksterni tim.

„Ako se desi, ili ako postoji prijava na bilo koji oblik zlostavljanja ili nasilja, interni tim treba da obavesti i nekog van ustanove, to je Centar za socijalni rad. Ako mislimo da nije sve urađeno kako treba, tu je Ministarstvo, ono ima svoje odeljenje za inspekcijski nadzor“, kaže on.

Misli da nemaju dovoljan broj inspektora, kao i da se uglavnom vrše vanredni inspekcijski nadzori kada postoji neki incident.

Kako kaže, preporučio bi kolegama iz te ustanove za smeštaj dece u Sremskoj Kamenici da na svoj sajt postave informacije o tome na koji način vode brigu o bezbednosti, sigurnosti dece od nasilja.

„To je bitno pitanje, kada se dese ovakve situacije, prvo odemo da nađemo bilo kakav izvor informacije, veoma je važno da se vidi kako oni brinu o tome“, kaže.

Pomenio je princip neodložnosti, hitnosti.

„Kada su u pitanju deca, mora hitno da se reaguje. Centar za socijalni rad pati od toga da ima manje radnika, mnogo obaveza i baš zbog toga i postoji u dokumentima da je neophodno da se reaguje hitno, neodložno, da postoji tim. Uvek se insistira na tome da se uključe, ne samo kolege iz Centra, nego da se potraži pomoć i drugih institucija, organa, da se nađe najbolje rešenje u što kraćem roku“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „uvek podsećaju i govore koliko je na prvom mestu važno da brinu o integritetu dece“.

„Koliko je važno da se obezbedi život toj deci u porodičnom okruženju, za decu je trauma, i za odrasle, za bilo koga, strašna trauma da se na prvom mestu izmeste iz porodice, smeste u neku instituciju. Posebna trauma je proces prilagođavanja, moraju da imaju kontakt sa svojom zajednicom, porodicom, najbližima, upravo zbog tih stvari je predviđeno da postoji kontrola, nadzor, da postoji osoba iz Centra za socijalni rad koja vrši kontrolu. U principu sve to treba da bude privremeno rešenje, za decu je najbolje da budu u porodici, a ako je to neophodno, onda je bolje da budu u hraniteljstvu“, kaže on.

Najbolje je, ističe on, raditi na tome da se ta deca vrate u mesto odakle su.

„Ako su ta deca iz Bujanovca, zaista je strašno da budu toliko daleko smešteni, sa juga na sever zemlje, već sama ta činjenica je dovoljno traumatična. Dugoročno gledano treba raditi na transformaciji, da nam deca ostaju u porodici, da se brzo vrate, da ostanu u mestu u kom žive“, kaže Stefanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!