Stefanović: Nisam rekao da je FBI učestvovao u istrazi protiv Belivuka

Vesti 03. avg 202116:58 > 18:27 131 komentara

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović naveo je, u pisanoj izjavi, da nije rekao da je FBI učestvovao u istrazi protiv Belivuka i da su "pojedini mediji bliski Vladi i mediji bliski opoziciji" njegovu izjavu prekrojili i tumačili "onako kako njima odgovara, a ne kako je izrečeno". On je dodao da je tužio sve one medije koji su ga "brutalnim lažima optuživali za saradnju sa Belivukom" i time doveli u opasnost njega, njegovu porodicu i  decu, "a državi nanosili ogromnu štetu". "Što se moje smene tiče, o njoj ne treba da brine ni opozicija, ni pojedini ostrašćeni provladini mediji. To je isključivo stvar predsednika Vučića i on ima moju ostavku u svakom trenutku,  ako proceni da treba da je aktivira", stoji, između ostalog, u pisanoj izjavi ministra.

Ministar je naveo da reaguje, kako kaže, „zbog zlonamernih interpretacija“ njegove izjave.

Povezano:

„S obzirom na to da su različite, pa i zlonamerne interpretacije moje precizne izjave od subote 31. jula otvorile prostor za nove medijske manipulacije, umesto da rasvetle činjenice, što mi je bio jedini cilj, dužan sam da neke od njih ponovim radi zaštite ugleda naših državnih institucija, pre svega predsednika Republike, Vlade Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i mog ličnog ugleda. Svrha mog nedavnog obraćanja bilo je odlučno demantovanje medijskih napisa da sam za komunikaciju koristio Skaj telefon, što je laž koja je iskorišćena da budem napadnut za izmišljenu saradnju sa klanom Veljka Belivuka. I na tu laž je tada stavljena tačka. U tom kontekstu, govorio sam i da je razbijanje kriptovane komunikacije preko aplikacije Skaj pomoglo u prikupljanju važnih dokaza za hapšenje i podizanje optužnice protiv Belivuka i njegove grupe, pri čemu i naše bezbednosne službe i strane koje su nam u tome pomogle znaju ko je koristio Skaj telefon, što je i dokaz da ga ja nikada nisam koristio“, naveo je Stefanović.

S tim u vezi, kaže dalje, pomenuo je i razgovore iz 2019. godine koje je vodio sa direktorom FBI Кristoferom Vrejom o važnosti presecanja kriptovane komunikacije koju koriste kriminalni klanovi i sprečavanju zloupotrebe tehnologija u kriminalne svrhe, sa posebnim osvrtom na Skaj telefone.

„Кao što se iz moje izjave jasno vidi i čuje, ni u jednom trenutku nisam rekao da je FBI učestvovao u istrazi protiv Belivuka i njegove grupe“, naveo je ministar odbrane. Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u nedelju da u slučaju Belivuk nije bilo nikakvog učešća FBI i da ta služba nije dostavila bilo kakve podatke u vezi sa tim slučajem. Sve su uradili naši organi, policija i BIA, rekao je Vučić u Dnevniku RTS-a, dodajući da pretpostavlja da je Stefanović možda pogrešio, jer su i naši mediji, kako je rekao, pogrešili.

Stefanović je, dan ranije (u subotu), rekao da je „istraga protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka započela u vreme kada sam obavljao dužnost ministra unutrašnjih poslova“ i da je „očigledno ključni segment te istrage upravo trenutak kada je FBI razbio tu enkripciju, povezao sve one koji su koristili Skaj aplikaciju i stao na put onima koji zloupotrebljavaju tu tehnologiju“. On je tada  dodao da su „informacije koje je FBI podelio sa evropskim i našim službama značajno pomogle da se prikupe dokazi i podigne optužnica protiv ove kriminalne grupe“.

Video: Tanjug (izjava od subote)

Stefanović je danas saopštio da, iako je o tome govorio veoma precizno, da su njegovu izjavu mnogi prekrojili i tumačili „onako kako njima odgovara, a ne kako je izrečeno“.

„Pojedini mediji bliski Vladi konstruisali su moju izjavu tako da im se uklapa u agendu višemesečne negativne kampanje protiv mene, a opozicija i mediji bliski njoj su tu istu izjavu deformisali na način da im se uklopi u jalovu borbu protiv predsednika Vučića i naše stranke. Da bih zaustavio ovo prekrajanje istine, ponoviću nekoliko važnih činjenica:

– Nikada se nisam video niti čuo sa Belivukom i članovima njegove kriminalne grupe, niti na bilo koji način imao kontakte sa ovim kriminalcima;

– Nikada nisam koristio telefon sa aplikacijom Skaj;

– Nisam nikoga štitio u MUP-u, a istraga protiv Belivuka i njegove grupe je započeta u vreme kada sam bio ministar unutrašnjih poslova;

– Jedina država koja mi je važna jeste moja država Srbija, a međunarodna policijska saradnja je važan segment borbe protiv svake vrste organizovanog kriminala i ne predstavlja razgovore iza kulisa, već se odvija po jasno utvrđenim protokolima i pravilima za tu saradnju“, pobrojao je Stefanović.

On je rekao da je, s tim u vezi, a kako je i najavio, tužio sve one medije koji su ga „brutalnim lažima optuživali za saradnju sa Belivukom i time doveli u opasnost“ njega, njegovu porodicu i  decu, „a državi nanosili ogromnu štetu“.

„Vučić ima moju ostavku u svakom trenutku“

Ministar je naveo da je „posebno jadna izlizana opoziciona retorika – da Nebojša nešto zna i da zato Vučić ne sme da ga smeni“.

„Nikada ne bih ugrozio predsednika Vučića, niti politiku ove zemlje koju zajedno gradimo niz godina. Više puta sam rekao i uvek ću ponoviti da sam na ovom odgovornom mestu zato što mi je predsednik Vučić ukazao poverenje, kao mnogo puta do sada, kao i da ne postoje bilo kakvi inkriminišući dokazi protiv predsednika Vučića, jer je čovek koji se čestito bori za Srbiju. A što se moje smene tiče, o njoj ne treba da brine ni opozicija, ni pojedini ostrašćeni provladini mediji. To je isključivo stvar predsednika Vučića i on ima moju ostavku u svakom trenutku,  ako proceni da treba da je aktivira i da je važno da odem sa ove pozicije. Bio ministar ili ne, kaže dalje, boriću se na isti način i istim žarom da se nastavi ova politika koju predsednik Vučić i SNS vode već deset godina, ali takođe nikada neću prećutati laži i brutalne napade na mene, ko god ih vodi i u čijem god da su interesu“, izjavio je Stefanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare