Stefanović: Ne smemo zaboraviti žrtvu srpskih ratnika u Prvom svetskom ratu

Vesti 10. nov 202116:14 2 komentara
Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Nebojša Stefanović se, povodom Dana primirja, sastao u Vojnom muzeju sa predstavnicima udruženja potomaka i poštovalaca ratnika Srbije iz Prvog svetskog rata i istakao da nikada ne smemo zaboraviti koliku su žrtvu naši preci podneli za slobodu i da smo im dužni da gradimo još jaču Srbiju.

Stefanović je zahvalio udruženjima zato što neguju slavnu tradiciju našeg naroda koja nikad ne sme da se zaboravi, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Obeležavamo Dan primirja, ali je to svakako dan velike pobede. Naš narod je pobedio, oslobodio je svoju otadžbinu i naš narod je za to platio užasno visoku cenu. Naučio je na strahote tokom vekova na ovim prostorima, ali je Prvi svetski rat bio posebno težak, zato što je u njemu toliko strašno stradalo i civilno stanovništvo. To je nešto što, takođe, ne smemo da zaboravimo“, rekao je Stefanović.

On je podsetio na slavu naše vojske, koja je odnela prvu savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu.

„Srpska vojska nije bila velika, ali je izdržala udarce mnogo silnijih i snažnijih neprijatelja i porazila ih. I te prve savezničke pobede u Prvom svetskom ratu bile su upravo pobede srpske vojske“, rekao je Stefanović.

On je naveo da je nemački general August fon Makenzen svojoj vojsci rekao – „Vi polazite u borbu protiv jednog novog neprijatelja, opasnog, žilavog, hrabrog i oštrog. Vi polazite na srpski front, na Srbiju, a Srbi su narod koji voli svoju slobodu i koji se bori i žrtvuje do poslednjeg. Pazite da vam ovaj mali neprijatelj ne pomrači slavu i ne kompromituje dosadašnje uspehe“.

„Ovo je reč neprijatelja, neprijatelja koji je čak morao da oda počast i našoj zemlji i našoj vojsci“, naglasio je Stefanović.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se 11. novembra, u znak sećanja na dan kada je 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu potpisano primirje, čime je okončan Prvi svetski rat.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare