Stefanović: Laž da sam predvodnik grupe zaverenika, Milačić se viđao s Belivukom

Vesti 09. okt. 202110:49 > 11:46152 komentara
Podeli:

Minisar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je na konferenciji za novinare da su laži da je predvodnik "grupe zaverenika sa ciljem da se sruši Vučić", da je neko ko radi protiv predsednika, krši zakon i radi za interese stranih država. "To su najmonstruoznije laži od svih, neću se zaustaviti do se ne razobliče", poručio je ministar.

Podsećamo, načelnik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije (UKP) Tomislav Radovanović izjavio je u petak uveče da je „ubeđen“ da je u MUP postojala paralelna struktura „sa precizno odabranim ljudima“, čiji je cilj, kako je rekao, bio da prikupljaju podatke o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici. Radovanović je kazao da je grupa, formirana u vreme kada je resorni ministar bio Stefanović, imala logističku i svaku drugu podršku „jedne zapadne obaveštajne službe“, kao i da je uspostavila obaveštajnu mrežu kod „tajkuna“ i organizovanih kriminalnih grupa.

Povezane vesti:

Stefanović poručuje da je spreman da odmah ode na poligrafsko testiranje, kako bi, kako je rekao, pokazao da je istina sve o čemu govori.

„Policijski službenik Radovanović me je bez dokaza optužio kao organizatora nekakvih paralelnih veza u MUP-u, za sve godine rada kako se bavim politikom, ne da nisam rekao težu reč niti se suprotstavio politici koju predstavlja Vučić, a kamoli da sam vodio grupu zaverenika. U svakom trenutku sam radio u svrhu interesa Srbije i u svrhu politike koju predstavlja Vučić. Uveren sam da je to jedan od razloga što sam izložen lažima. Radovanović tvrdi da radim po nalogu neke strane države, a pojedini mediji idu u razradu njegovih laži. Monstruozniju laž nisam čuo, svaki sastanak sa stranim zvaničnicima odžrava se u skladu sa zakonom, moja poseta SAD nije moja privatna poseta, već nakon odluke Vlade sa utvrđenom platformom i temama o kojima se razgovara. U tim posetama sa mnom su bili službenici različitih ministarstava“, kaže Stefanović.

Ministar odbrane dodaje da ga optužuju da radi za Rusiju i da je deo „malignoig ruskog uticaja“.

„Kažu vodim ambasadora na administrativnu liniju, iako se tu radi o zakonom utvrđenoj proceduri. To što me je Radovanović optužio da radim protiv zemlje je laž najvećih razmera i ne mogu da dopustim da to prođe, moraće besmislice da objasni pred državnim organima. Podsetiću vas na događaje iz jula 2020, kada je grupa demonstranata upala u zgradu Skupštine, bacala kamenice na policajce, čak i tada u danu kada sam sahranio oca stajao sam u Skupštini, bio sa svojim ljudima i čvrsrto branio Vučićevu politiku. Zar se tako ponaša neko ko je zavrbovan od stranih službi“, pita se Nebojša Stefanović.

Ko se viđao s Belivukom i članovima klana?

Podsetimo, u emisiji na Youtube kanalu Objektiv „Ozbiljno sa Đukom“ čiji je autor i voditelj član Srpske napredne stranke i narodni poslanik Vladimir Đukanović, bivši načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije Ilija Milačić, koji je inače osuđen na sedam meseci kućnog pritvora zbog odavanja poverljivih policijskih informacija upravo portalu „Objektiv“, izjavio je da istragu u slučaju kriminalne grupe Veljka Belivuka i kuće u Ritopeku praktično zaustavio bivši ministar policije, a aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović – odnosno da je znao za postojanje te kuće.

U nastavku izlaganja Stefanović je rekao da je o slučaju hapšenja Veljka Belivuka Milačić izneo brojne laži, da Belivuka ili bilo kog drugog člana klana nije upoznao, pozivao, niti lično niti putem posrednika, kao i da je o tome spreman da govori na poligrafu i da „sva svoja saznanja podeli sa državnim organima“.

„Hajka je na mene jer oni koji su imali kontakte, koji su sedeli s njim u kafićima, održavali komunikaciju, a sva saznja imaju bezbednosne službe, ti ljudi pokušavaju da prikriju kontakte, da sakriju svoju krivicu i prebace na druge da oni ne bi odgovarali. Radi se o Aleksandru Papiću, biznismenu iz Beograda, utvrdio sam da je čovek sve vreme pokušavao da mi bude blizak, ne bi li ostvario ciljeve. Tu je Toni Apostolović, direktor kompanije Tim sistems i bivši policajac Ilija Milačić, koji se viđao s Belivukom i članovima klana. Do ovih saznanja došao sam posredno putem nekih od zaposlenih u kompanijama i novinara koji su se bavili istragom kontakata i veza“, rekao je bivši ministar policije.

„Milačić, koji je bio načelnik beogradske kriminalističke policije tvrdi kako je mogao u avgustu 2020. da uđe u kuću strave, a da sam ja naovdno rekao da sačeka s tim, apsolutno tvrdim da mi ni Milačić ni neko drugi nije obavestio da ima dokaz da se uhapsi Belivuk ili da imaju podatke o nekom prostoru gde se odigravaju krivična dela. Navodi i dva svedoka koja su prisustvovala razgovoru, očekujem da državni organi pozovu te svedoke i onda ćete videti koliko Milačić laže. O kakvom se prikrivanju radi ako je tužilac obavešten? Od oktobra 2020. nisam ministar, šta je sprečavalo Milačića da prvog dana nakon promene upadne u kuću i uhapsi Belivuka, a to se dogodilo u februaru 2021. Naravno da Milačić laže. On ostaje u polic do svog hapšenja, kako tako važan policajac, koji za sebe kaže da je jedan od najodgovornijih za razbijanje klana, umesto da bude ovenčan slavom biva uhapšen? To je dokaz da laže“, poručuje Stefanović.

Ministar kaže i da ne može da pređe preko načina na koji je, inače njegov stranački kolega Vladimir Đuaknović, razgovarao sa Milačićem.

„Ne znam zašto jedan pravnik, advokat i narodni poslanik ima ideju da izriče optužbe na moj račun javno, bez ikakve provere i to na osnovu izjave osuđivanog policajca. Siguran sam da Đukanović zna da nije običan novinar i da na takav način, navođenjem sagovornika ne može da doprinese rasvetljavanju bilo čega. Zašto se tako ponaša i kao adovkat podržava nekog ko govori laži, to je više pitanje za njega“, rekao je Stefanović.

„Medijski spinovi o Jovanjici“

Stefanović je na konferenciji rekao da, kada je slučaj Jovanjica u pitanju, postoje dve teme.

„Prva tema, protiv Koluvije se vodi postupak za narko trafiking i sud će odlučiti da li je kriv ili nije, ostavljam to sudu, očekujem da donese pravičnu odluku. Ja sam bio taj koji je izašao prvi na konferenciju i pred medije i nakon nekoliko dana provera saopštio da ni Aleksandar ni Andrej Vučić nisu bili u kontaktu sa Koluvijom, da nisu imali veze s Jovanjicom, iza toga stojim i danas. Isto su rekli i policijski službenici koji su vodili istragu. Zato ne mogu da poverujem u medijske spinove“, dodaje.

Kaže da pruža podršku državnim organima da spovredu istragu i utvrde ko je uticao na Koluviju da, kako kaže, lažno optuži brata predsednika Srbije.

„Očekujem da istraga bude brzo sporvedena, spreman sam na poligrafska pitanja za ceo ovaj slučaj i da dokažem da nema trunke istine u onome što mi se stavlja na teret“, kaže.

Komentari

Vaš komentar