Stefanović: KFOR je jedina legitimna oružana formacija na Kosovu

Vesti 26. jan 202116:55 0 komentara
Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i komandant Kfora general-major Franko Federići potvrdili su posvećenost da se saradnja Vojske Srbije i Kfora održi na profesionalnom nivou, saopštilo je Ministarstvo.

Stefanović je podsetio i da prema Rezoluciji SB UN 1244, Kfor predstavlja „jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji“ i da se od njega „očekuje da obezbedi sigurno okruženje za sve etničke grupe u južnoj srpskoj pokrajini“.

On je ukazao i da se odgovornost za bezbednost na prostoru Kosova „ne može preneti na druge subjekte i istakao da je transformacija takozvanih kosovskih snaga bezbednosti za Republiku Srbiju apsolutno neprihvatljiva, s obzirom da to predstavlja kršenje Rezolucije SB UN 1244 i Vojnotehničkog sporazuma“.

Stefanović je tražio da Kfor održi neophodni nivo operativnih sposobnosti, ističući da eventualna odluka o smanjivanju snaga treba da zavisi od stalne procene razvoja situacije na političkom i vojnom planu i bezbednosnih indikatora stanja, a ne na osnovu definisanih datuma.

On je istakao i da je neophodno intenzivirati saradnju između Vojske Srbije i Kfora u borbi protiv terorizma, podsećajući da na Kosovu, po izveštajima međunarodnih organizacija, „postoje ozbiljni problemi povratnika sa ratišta i radikalizacije, što svakako predstavlja pretnju po međunarodnu bezbednost“, navedeno je u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!