Stefanović izbegao novinare ispred suda, pa saopštenjem odbacio izjave advokata

Vesti 29. apr. 202119:285 komentara
Podeli:

Nebojša Stefanović, bivsi ministar policije i aktuelni ministar odbrane, u Višem javnom tužilaštvu svedočio je u istrazi koja se vodi protiv bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a Gorana Papića zbog mogućeg krivičnog dela trgovine uticajem. Stefanović je izbegao novinare ispred Palate pravde, a javnosti je dostavio pisanu izjavu o iskazu koji je dao. Stefanović je prvi aktuelni ministar u poslednjih 20 godina koga u je nekom krivičnom predmetu saslušalo Više javno tužilaštvo.

Snimak kako ulazi u Palatu pravde da odgovara na pitanja tuzioca, Nebojša Stefanović nije priuštio TV ekipama i fotografima. Umesto toga ušao je na zadnji ulaz i posle dva sata ispitivanja na isti je i izašao.

Tako su novinari ostali uskraćeni za odgovor ko je izdao naređenje da se najbližem saradniku Veljka Belivuka Marku Miljkoviću vrati blindirani auto u aprilu 2020. i ko je insistirao da on bude saslušan u UKP-u, a ne u Beogradskoj policiji u koju je doveden.

branislav tapušković
Izvor : N1

Detalje Stefanovićevog iskaza iz ugla odbrane osumnjičenog Gorana Papića izneo je Papićev advokat Branislav Tapušković.

„Ministar Stefanović osporio sve ono što su svedoci govorili, a to su visoki policijski inspektori koji su rekli određene stvari, vrlo poznate, da postoji jasna dokumentacija o načinu na koje je vraćeno to vozilo. Ministar Stefanović nije o tome ništa znao, iako je bio ministar policije. Ostalo je da se to procenjuje u sklopu izvedenih dokaza. Ono što mogu da kažem je da je Stefanović rekao da čak nije znao ni koje izdao naredbu za vraćenje vozila, a to nije bio onaj koga ja branim“, kazao je Tapušković.

Tek na izjavu advokata Tapuškovića, reagovao je pisanom izjavom ministar Stefanović. Tvrdi da niti je imao veze sa grupom koja je predmet krivičnog postupka, niti je imao veze sa postupanjem policije i sa vraćanjem spornog vozila. Posebno naglašava da on nije tražio da se vozilo vrati.

„To čak ne tvrdi ni osumnjičeni, koji je Tapuškovićev klijent. Potpuna je neistina i tvrdnja advokata Tapuškovića da sam negirao izjave različitih policajaca u ovoj istrazi. Tvrdio sam da ne znam za njihova postupanja, jer mene nisu obaveštavali o tim odlukama. Da li su nekoga obavestili o njima i da li su postupali, to ne znam“, naveo je Stefanović.

Izvor : N1

Dosta toga ne zna ministar Stefanović, primećuje u razgovoru za N1 novinar NIN-a Vuk Cvijić.

„Provlači se da je ministar na tim kolegijumima MUP-a rekao da se blindriani automobili vrate vlasnicima ako nema preka potrebe da se drže, kako MUP ne bi bio kriv ako se tim vlasnicima u međuvremenu nešto desi. A to što on ima amneziju, i koliko sam razumeo ne seća se tih odluka, to me ne čudi, to je isto tako sa njim bilo i u slučaju GIM-a i Krušika“, ukazuje Cvijić.

Tužilac je o istoj stvari, takođe na zahtev branioca Gorana Papića, saslušao i bivšeg načelnika UKP-a Dejana Kovačevića koji je takođe kao i Stefanović, izbegao susret sa novinarima, a branilac Gorana Papića Branislav Tapušković u ovom slučaju tvrdi da je Kovačević pred tužiocem rekao da je bivši šef beogradske policije Milenko Munižaba doneo odluku o vraćanju blindiranog automobila Marku Miljkoviću, najbližem saradniku Belivuka.

Posle saslusanja ministra Stefanovića i bivšeg načelnika UKP-a, Više tužilaštvo treba da odluči da li će protiv Gorana Papića podneti optužni predlog i izvesti ga pred sud.

Komentari

Vaš komentar