Stefanović: Hoti i Priština istinska pretnja za bezbednost Balkana

Vesti 29. jan. 202117:01 > 17:144 komentara
Podeli:
Nebojša Stefanović
Izvor: Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da su odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti i njegovi partneri u Prištini istinska pretnja za bezbednost i stabilnost Balkana.

„Optužbe Avdulaha Hotija na račun predsednika Aleksandra Vučića da svojim izjavama ne doprinosi miru i stabilnosti u regionu su toliko besmislene i lažne da u njih ne mogu da poveruju ni kosovski Albanci, za čije glasove se grčevito bori ovaj odlazeći prištinski političar“, navodi se u izjavi Stefanovića.

Povezane vesti

Povodom Hotijeve kritike na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa mogućnošću povratka redovnog vojnog roka u Srbiji da takve najave „ne služe miru i stabilnosti u regionu“, Stefanović je izjavio da „nikakva predizborna borba i strah od gubitka glasova ne mogu da budu izgovor za ovakve laži prema čoveku koji je već godinama oličenje borbe za bezbedan i stabilan Balkan“.

„Ne postoji svetski zvaničnik koji predsedniku Vučiću nije odao priznanje za njegov napor da Balkan konačno postane region mira i područje stabilnosti i razvoja, ali Avdulah Hoti očigledno bolje poznaje stvari od lidera širom sveta – od Amerike, Evrope, Rusije, pa do Kine“, izjavio je ministar odbrane Srbije.

On je dodao da ako postoji iko ko ne želi bezbedan i stabilan region, „onda su to političari iz redova kosovskih Albanaca, pa i odlazeći Avdulah Hoti“.

„Oni već godinama pokazuju želju da militarizuju područje Kosova i Metohije, osnivanjem nekakve vojske, na šta nemaju pravo ni po jednoj međunarodnoj odluci. Oni neprestano održavaju tenziju u dijalogu sa Beogradom i prete nasiljem ukoliko se ne uvaži njihova želja o punoj kosovskoj nezavisnosti, pri čemu su kosovski Srbi stalne žrtve njihove nasilničke politike“, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Hoti i njegovi partneri su „istinska pretnja bezbednosti i stabilnosti Balkana, oni su sve suprotno od onoga što predstavlja predsednik Vučić i njegova dosledna politika mira i saradnje u regionu Balkana“.

„Svi međunarodni faktori koji imaju uticaj na političare iz Prištine dužni su da osude ovakve izjave, jer direktno ugrožavaju bezbednost i stabilnost regiona i štete svim naporima za očuvanje mira u regionu, u čemu su Srbija i predsednik Vučić istinski predvodnici“, navodi se u izjavi Nebojše Stefanovića.

Hoti zatražio reakciju kvinte i šefa kancelarije EU na Kosovu

Hoti je istovremeno zatražio od ambasadora zemalja velike petorke – SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije i od šefa kancelarije EU na Kosovu da reaguju na preteće izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i na pritiske i pretnje Srpske liste protiv stranaka nesrpskih manjina na Kosovu.

Avdulah Hoti
Izvor : Izvor: Armend NIMANI / AFP

„Ove izjave, kao i pritisak i zastrašivanje nesrpskih manjina, imaju za cilj da se mešaju u parlamentarne izbore na Kosovu i poremete demokratski proces u našoj zemlji. Ovakva ponašanja su neprihvatljiva. Pozivamo vas da preduzmete sve neophodne mere protiv ovog opasnog pristupa i jasno stavite do znanja da mešanje u političke procese na Kosovu ne može proći bez posledica za one koji su u to umešani“, kaže se u pismu kosovskog premijera.

Hoti u pismu izražava posvećenost institucija Kosova organizovanju slobodnih i poštenih izbora, omogućavajući učešće na njima svim građanima sa pravom glasa, kao najboljeg garanta za izražavanje slobodne volje naroda i uspostavljanje demokratskih institucija.

Hoti je na Fejsbuku reagovao i na izjave Vučića da zbog Kosova treba uvesti obavezni vojni rok.

„Ove izjave treba da se sa zabrinutošću prime od strane Evropske unije. Ali mi ne brinemo. Mi imamo našu vojsku, spremnu, a sada i deo američke vojske u mirovnim misijama“, kaže Hoti.

Komentari

Vaš komentar