Stefanović: Biografija Dolovac bila impresivna, a sad ćuti za 400.000 mesečno

Vesti 17. jun 202122:04 40 komentara

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović izjavio je u emisiji "360 stepeni" TV N1 da je Srpska napredna stranka danas od Srbije napravila državu u kojoj je njima sve dozvoljeno, dok građanima nije dozvoljeno ništa. Stoga smatra da promene u zemlji nisu moguće kroz sistem, već samo na fer i slobodnim izborima na kojima bi opozicija nastupila zajedničkim snagama, ali ne nužno u jednoj koloni.

Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac jedina je kandidatkinja za još jedan mandat na toj funkciji, a Stefanović je za N1 rekao da je istina da je 2014. godine podržavao njen izbor, jer je njena biografija, kako je istakao, bila impresivna.

„Pratio njenu karijeru, njenu impresivnu biografiju. Njena biografija bila je besprekorna“, naveo je Stefanović ističući da je Dolovac od dolaska SNS na vlast postala „svetski šampion u ćutanju“.

„Ona je žena shvatila da je isplativije i bolje da ne radi svoj posao. Ona je nagrađena za ćutanje, ćutanje za 400.000 dinara, koliko je njena mesečna plata, nije preveliki napor“, ocenio je zamenik predsednika SSP.

SNS je, prema njegovim rečima, stvorila državu u kojoj je njima sve dozvoljeno, a građanima nije dozvoljeno ništa što, prema njegovim rečima, pokazuju i brojne sporne sudske odluke, uključujući i presudu za napad na njega koji se dogodio 2018. u Kruševcu.

Ocenio je da se u tom slučaju radilo o „pokušaju ubistva“, a da se napadačima sudilo za izazivanje nereda na javnom skupu, i da ih niko tokom suđenja nije ni pitao zašto su ih uopšte napali kada se lično ne poznaju, niti su u bilo kakvoj zavadi.

Stvari se ne mogu menjati kroz sistem, već samo na slobodnim izborima

Stefanović je podsetio da su i on lično, a i njegove kolege iz opozicije, tužilaštvu dostavljali gomilu dokaza u vezi sa brojnim aferama i podnosili krivične prijave, a da ništa nije prošlo.

To je, prema njegovim rečima, jasan pokazatelj da se stvari u Srbiji ne mogu menjati kroz sistem, već samo na poštenim i slobodnim izborima na kojima bi svi protivnici režima nastupili zajedničkim snagama, ali ne nužno i na jednoj zajedničkoj listi.

„Ta stara priča kako postoji snažno nejedinstvo u opoziciji nije tačna (…) Da o svemu isto mislimo bili bismo u istoj stranci. Jasno je da se se napravile grupacije koje su ideološki i programski bliske. Ali niti tu ima previše grupacija, nitu su to strašne razlike. Mi hoćemo sitem da promenimo. Nije cilj da promenimo garnituru na vlasti, pa da imate Informer i Pink. To će biti lakmus test srpske budućnosti“, ocenio je Stefanović.

Svako ko je protiv zagađenja i lopovluka je moj saborac, pa i Ćuta

Ipak, jedinstvo svih protivnika režima dovode u pitanje ocene funkcionera pojedinih opozicionih stranaka da iza nekih ekoloških pokreta stoji upravo Vučić.

Stefanović je, međutim, istakao da prema ekološkim pokretima ima vrlo pozitivan odnos, te da svako ko je protiv nepravde, zagađenja i lopovluka, njegov saborac što se, kako je rekao, odnosi i na Aleksandra Jovanovića Ćutu.

Dodao je ipak da ekologija nije nešto što je antipolitička stvar, jer su i odluke koje ugrožavaju životnu sredinu, poput mini hidrocentrala ili dovođenja investitora koji ne poštuju ekološke standarde, političke odluke i zato ljudi koji te odluke donose, kako je rekao, moraju da budu smenjeni.

„U budućnosti nas čekaju dve vidljive stvari. Jedna su hapšenja po zakonu, a druga da će biti puno prašine i pepela od srušenih nelegalnih objekata“, poručio je Stefanović.

Upitan da li očekuje da npr. projekat Beograd na vodi koji je na meti oštrih kritika opozicije i dela javnosti, bude porušen, Stefanović je rekao da ne može to da zamisli, ali da može da zamisli „ozbiljnu stručnu reviziju ugovora o tom projektu“.

Uskoro će svaki građanin imati svog šaptača na kablovskoj

borko stefanović 3 n1
N1

Ipak da bi do prilike da režim bude smenjen na izborima uopšte došlo, moraju prvo da se steknu uslovi da ti izbori budu slobodni i pošteni.

„Ulazimo u kritičnu fazu dijaloga sa evroparlamentarcima, jer nemamo previše vremena. Naša želja i namera je da dobijemo otvaranje javnog servisa za istinu, i da imamo kontrolu izbornog procesa do rane jeseni. Sama kampanja je situacija do koje je Vučić već sve namestio i pokrao“, upozorio je on.

Govoreći o medijima, Stefanović je podvukao da Srbiji ne trebaju opozicioni, već objektivni i profesionalni mediji, te da je jedna od većih podmetačina režima to da opozicija želi da uređuje javni servis.

„Ne bismo mi nikoga predlagali, niti bi se mi time bavili. To je posao vas novinara koji braneću svoju profesiju, branite zdravlje i budućnost države“, kazao je Stefanović.

Rekao je i da je situacija na medijskom tržištu takva da će uskoro svaki građanin Srbije imati svoju kablovsku televiziju, odnosno svog šaptača koji će mu govoriti kako mu je život dobar zahvaljujući Vučiću, a koje će biti finansirane novcem Telekoma i EPS-a.

Ako ne bude uslova za fer izbore, izbora neće ni biti

Potpredsednik SSP-a je pozdravio pobedu grupa građana na izborima za tri mesne zajednice u Novom Sadu, izrazivši očekivanje da će biti još puno takvih mikro pobeda, ali da će prave promene nastupiti pobedom na poštenim i slobodnim izborima.

„Moramo imati slobodne fer izbore. Izbora biti neće ako ne bude uslova. Sada neka vučić i njegovi razmišljaju šta to znači“, poručio je Stefanović.

Osvrnuo se i na izjavu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da je pitao predsednika države da li da obori izbore u mesnim zajednicima u kojima nije pobedila SNS, i da mu je Vučić navodno rekao da ne mora. Stefanović je kazao kako je to jasna ilustracija Vučićevog kršenja Ustava, jer on i gradonačelnik nemaju nikakva nadležnosti i ovlašćenja da uopšte vode razgovor o tome.

Radikalska estradizacija pregovora o Kosovu

Borko Stefanović je svojevremeno ispred Srbije u Briselu vodio tenhničke pregovore o Kosovu sa prištinskom stanom, a komentarišući nedavni susret predsednika Vučića sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u okviru briselskog dijaloga, rekao je da nikakvi rezultati nisu postignuti, već da imamo „radikalsku estradizaciju pregovora“.

Kazao je da je Vučić statusno pitanje prebacio iz UN na Brisel, i da je obećao da će rešiti kosovski problem, a sad samo kupuje vreme koje mu ističe.

Najozbiljnijim pitanjima se bave najneozbiljniji ljudi, rekao je Stefanović i podsetio da je SSP donela Dekaraciju o pomirenju Srba i Albanaca u kojoj su detalji budućih pregovora koji bi se fokusirali na životna pitanja, a ne na pitanje statusa.

Ocenio je i da će premijer Kosova Aljbin Kurti pod pritiskom ambasadora na SAD morati da odustane od svojih, kako je rekao, apsurdnih zahteva.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare