Stefanović: Bilo bi prirodno da SNS i SPS podrže deklaraciju o sankcijama Rusiji

Vesti 25. nov 202214:07 53 komentara

Potpredsednik Narodne skupštine Borko Stefanović rekao je da je predlog rezolucije o usklađivanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU, odnosno o uvođenju sankcija Rusiji, prilika da se u parlamentu povede debata i da svi iznesu svoje stavove i izjasne se o "tom važnom i teškom pitanju". "Bilo bi prirodno da SNS i SPS takođe podrže ovaj tekst, pošto se nominalno zalažu ua ulazak u EU", istakao je Stefanović.

Pročitajte još:

„Ako nema podrške dobili smo ono što je važno, da Skupština bude akter i da o tome odlučuje. Čak i oni koji su protiv misle da Srbija mora da se odredi, da ne može da lebdi u limbu“, rekao je Stefanović gostujući u Studiju lajv.

On je odbacio kritike vlasti o povezanosti predloga te rezolucije sa onom koju je usvojio Evropski parlament i u kojoj se traži isto.

„Nema nikakve veze između zasedanja Evropskog parlamenta i usvajanja rezolucije u Evropskom parlamentu. Niko od nas nije mogao to da zna, a pogotovo niko nije mogao da nasluti da će se u tekst rezolucije staviti odrednica da se Kosovo i Srbija međusobno priznaju“, istakao je Stefanović.

On je podsetio da je Srbija jedina zemlja kandidat za članstvo u EU koja se nije priključila bilo kakvim sankcijama Rusiji, i jedina zemlja u Evropi, pored Belorusije i Turske, koja to nije učinila. Ističe da je uvođenje sankcija Rusiji pitaje interesa, a ne emocija.

„Moramo zato što je to pitanje našeg interesa, a ne naših emocija, pitanje našeg ekonomskog opstanka, ali i pitanje časti i morala. Srbija ne može da bude na evropskom kontinentu, da traži da bude članica EU, a da se o ovom pitanju ne odredi i to nema nikave veze sa zahtevima EP. To je dobra prilika za demokratsku raspravu i odlučivanje koje će omogućiti da Srbija zauzme pravu poziciju u ovom trenutku“, istakao je Stefanović.

On ocenjuje da je trenutna pozicija Srbije teško održiva, a da su sve vlade do sada građanima govorile da se zalažu za što brži ulazak u EU. Zbog toga smatra da je rasprava o predloženoj rezoluciji prilika i da vlast izađe i kaže građanima da li su za članstvo Srbije u EU, kao što su govorili na svim izborima ili su protiv toga.

Upitan za nedostatak reakcija iz SNS povodom predložene rezolucije, on kaže da vlast misli da „može da se nastavi jednakim putem kao da se ništa nije desilo u Evropi“.

Bilo bi prirodno da SNS i SPS takođe podrže ovaj tekst, pošto se nominalno zalažu za ulazak u EU, dodaje gost Studija lajv.

Govoreći o stavu građana prema uvođenju sankcija, on kaže da razume da je većina protiv i ističe da razume i emotivan odnos prema tom pitanju.

„I ja mislim da su sankcije kao takve dosta nesavršen instrument međunarodnih odnosa. Međutim kada je svet postao crbno-beli i kada se diže virtuelni ‘Berlinski zid’ u Evropi, koji neće pasti kada dođe do mira u Ukrajini, odnos prema ovom činu Moskve i napadu na suverenu zemlju se neće promeniti. U tom smislu, Srbija mora biti uz EU kao klub u koji želi da pristupi“, ponovio je Stefanović.

Komentarišući optužbu kolega iz stranaka desnice koje su optužile Stefanovića da ovo radi u dogovoru sa predstavnicima SNS i da za ovu inicijativu imaju podršku samog vrha države, on odgovara da je „ispod svakog nivoa časti da takve organizacije za koje se osnovano sumnja da su nastale uz podršku SNS sumnjaju u naše opozicione kredencijale“.

„Naravno da ne sarađujemo sa SNS niti sa vrhom države. Ovo je naša inicijativa koja je proizvod naše politike uz koju stojimo 25 godina“, naglasio je Stefanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare