Stanovnica Leštana za N1: Mislila sam da avioni lete iznad kuće i bacaju bombe

Vesti 24. nov 202114:33 > 14:48 13 komentara

Zorica Srećković iz Leštana, koja živi na oko 200 metara od fabrike u kojoj se juče desila eksplozija rekla je za N1 da je u prvi mah mislila da joj kuću nadleću avioni koji bacaju bombe. Njena kuća je jedna od najteže stradalih, a kaže da je predsednik opštine rekao da će se sanirati što pre, zbog vremena.

Prema poslednjim informacijama koje smo čuli iz Urgentnog centra, ukupno 20 radnika primljeno je prethodne večeri, da je 16 zadržano na lečenju. Oni su u relativno stabilnom stanju, četiri pacijenta su na intenzivnoj nezi.

Povezane vesti

Do fabrike se ne može, čitav krug oko nje, nekoliko kilometara zatvorila je policija zbog, kako smo dobili informaciju, istrage.

Kuća Zorice Srećković nalazi se na oko 200 metara od fabrike i jedna je od kuća koje su najviše stradale posle eksplozije, a šteta se i dalje procenjuje.

Srećković kaže da je mislila da je to fabrika vatrometa, nekih sitnih raketa…

„Nisam se ni raspitivala, da budem iskrena, mislila sam da je to industrijska zona, da svako ima svoje dozvole i sve što treba. Pre desetak godina je bila jedna eksplozija, na svu sreću tada kuća nije bila završena, mi nismo bili prisutni, ne znamo kako je to prošlo, ali koliko se sećam i tada je bilo poginulih radnika. S vremena na vreme se čuje detonacija odatle, e sad oni rade neke eksperimente ili šta rade, pominju ispuštanje nekog gasa, vazduha, ali ne u ovoj meri“, kaže ona.

Provela je ekipu N1 kroz kuću, a kaže da od prašine i dima nije moglo ništa da se vidi.

„Popadali su otpaci od cigle, popucali zidovi… Gore je potkrovlje koje nije sazidano“, kaže.

Dodaje da ih je obišao sekretara Grada Beograda za vanredne situacije, koji je rekao da je tu uletela granata, projektil.

Kuća Zorice Srećković, Leštane Kuća Zorice Srećković, Leštane
N1
Zorica Srećković, Leštane Zorica Srećković, Leštane
N1
Zorica Srećković, Leštane Zorica Srećković, Leštane
N1

Pokazala je i sobu u kojoj je bila u trenutku eksplozije.

„Sedela sam i odmarala, u jednom momentu sam imala utisak da lete avioni iznad moje glave i eksplozije stravične, dok jednog momenta nije počeo da pada plafon pored mene. To je tako jaka bila detonacija, da je unutra počelo da krca, zidovi i prašina najstravičnija. Posle druge detonacije sam istrčala napolje, bosa, da pokušam da vidim gde su ti avioni koji lete iznad moje glave i bacaju bombe po nama, nije mi palo na pamet da je bila eksplozija“, kaže ona.

Dodaje da je tada i komšiluk počeo da izlazi na ulicu.

„Krenuli smo da se pitamo šta se događa, ličilo je na zemljotres, jaka detonacija, to se sve treslo. Onda je neko rekao da se vidi dim iz fabrike, izgledao je kao pečurka, onda smo shvatili da se tamo nešto događa“, kaže ona.

Komšije kažu, dodaje, da su im prozori izleteli.

„Verovatno onaj gore zna koliko sam dobra, pa me častio da ostanem živa. Ceo život sam pomagala ljudima, mislim da mi je on to sad vratio. Procenitelji su danas došli, to još traje. Predsednik opštine je rekao da će to što pre sanirati zbog vremena. Nisam sigurna, ali ne plašim se, ne mogu da se iselim. Fabrika je zapaljena, više nema straha, to je to. I sad me grebe grlo, šta god da dotaknem, meni je tu prašina“, kaže ona.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare