Stano: Srbija ojačava veze s Rusijom, to otvara ozbiljna pitanja

Vesti 26. sep 202214:12 100 komentara
N1

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da potpisivanje Protokola o redovnim konsultacijama između ministarstava inostranih poslova Srbije i Rusije predstavlja jasan znak da Srbija ojačava svoje veze sa Rusijom. On je istakao da to otvara ozbiljna pitanja.

Pročitajte još:

„Evropska unija je bila veoma jasna sa partnerskim državama, pogotovo državama koje su zemlje kandidati da odnosi sa Rusijom u trenutnim okolnostima ne mogu da budu kao ranije“, rekao je Stano odgovarajući na novinarska pitanja.

On je dodao da EU uzima veoma ozbiljno potpisivanje Plana konsultacija između Srbije i Rusije i da će to pratiti.

„Podsećam da je Srbija svojom odlukom proglasila ulazak u Evropsku uniju kao svoj strateški cilj. Ta odluka podrazumeva usaglašavanje sa politikom EU, uključujući i spoljnu politiku“, podsetio je Stano.

Šefovi diplomatija Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov su u Njujorku na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija potpisali Plan konsultacija ministarstva spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine. Selaković je kasnije objasnio da taj plan sadrži buduće poteze oko konsultacija u UN oko Kosova, o bilateralnim odnosima i multiratelarnim aktivnostima, a u njemu nema bezbednosne politike.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare