Stanica „Topčider“ prestala sa radom, svi vozovi polaze iz stanice „Centar“

Vesti 01. okt 202108:04 > 13:30 32 komentara

Železnička stanica "Topčider" prestala je sa radom, svi vozovi iz Beograda od danas polaze sa stanice Beograd "Centar", poznatije kao "Prokop". Nenad Stanisavljević iz "Infrastrukture železnica Srbije" kaže da će putnici i sledeće sezone moći da putuju do Crne Gore auto-vozom i da prevoze svoje automobile, ali iz železničke stanice Zemun.

Vozovi za Bar i Niš polaziće od danas iz stanice Beograd „Centar“. Time je kompletni međunarodni i domaći putnički železnički saobraćaj u Beogradu preseljen u železničku stanicu Beograd „Centar“, rekao je Nenad Stanisavljević za RTS.

Podsetio je da je železnička stanica „Topčider“ bila praktično neka vrsta prelaznog rešenja od trenutka kada je ukinuta stara Glavna železnička stanica.

„Od danas železnička stanica Topčider više nije u funkciji, samim tim ni auto-voz koji je saobraćao na liniji Topčider-Bar-Topčider, više neće saobraćati. Zadnji ovosezonski voz je bio praktično sinoć, 30. septembra“, naveo je Stanisavljević.

Do sledeće letnje turističke sezone auto-voza neće biti, dodao je Stanisavljević.

„Razlog za to je završetak turističke sezone sa jedne strane, a sa druge strane period od godinu dana je period do sledećeg leta da se završe radovi na tehničko-putničkoj stanici Zemun, da se u železničkoj stanici Zemun kompletno završi sva ta infrastruktura koja je neophodna i za putnike koji koriste auto-voz“, navodi Stanisavljević.

„Ukidanjem stare glavne železničke stanice i Topčider je izgubio na značaju“

Putnici će i ubuduće, kako je napomenuo, moći da putuju do Crne Gore auto-vozom i da svoje automobile prevoze auto-vozovima, ali iz železničke stanice Zemun.

„Moram da napomenem da ovo nije neko rešenje koje je brzo, već je tri godine pripreman teren. To je u okviru razvoja beogradskog železničkog čvora. Sa ukidanjem stare glavne železničke stanice i Topčider je izgubio na značaju. To je u skladu sa urbanističkim zahtevima i projektima grada, da se tu gde se nalazi stanica u Topčideru proširi rakovički Bulevar Patrijarha Pavla“, objasnio je Stanisavljević.

Ističe da je Beograd „Centar“ spreman i da je to pokazao i do sada.

„U saobraćajnom smislu u potpunosti je spreman da primi i veći broj putnika i ova dva voza. U železničkoj stanici Beograd Centar u toku su radovi na proširenju stanične ploče. Nakon toga ide postavljanje prvog i drugog koloseka i dalje aktivnosti na izgradnji stanične zgrade kako je to planirano“, zaključio je Stanisavljević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare