Standard: Vlada Srbije koristi provereni recept – za proteste okrivljuje strance

Vesti 24. jan 202211:55 23 komentara
N1

Suočena sa protestima protiv projekta eksploatacije litijuma, srpska vlada pribegla je retorici koja je već poznata iz Mađarske i Rusije, a to je etiketiranje nevladanih organizacija kao stranih agenata, piše austrijski list Standard.

Vlada u Beogradu u svemu „vidi zaveru protiv Srbije“, piše list, precizirajući da je premijerka Ana Brnabić nedavno prozvala organizacije poput američkog USAID-a, Fondaciju otvoreno društvo, ali i nemačku Fondaciju Hajnrih Bel i austrijsku NVO River voč za organizovanje i finansiranje protesta u Srbiji.

„Ona se pravi kao da pobuna zbog netransparentnosti i eksproprijacije i briga za životnu sredinu uopšte ne potiču iz srpskog društva, nego spolja. A tu greši“, piše austrijski list, a prenosi portal Euraktiv Srbija.

Pored toga, „to što je potkačila i Fondaciju Hajnrih Bel pokazuje da vlada u Beogradu, koju je do sada podržavala vlada Angele Merkel, nije oduševljena prisustvom Zelenih u vladi u Berlinu“, ocenjuje se u komentaru.

Dnevnik piše da je upiranje prsta u strane izdajnike nešto što je već dobro poznato iz mađarske ili ruske politike.

„NVO se birokratski maltretiraju i difamiraju kao strani agenti“, piše Standard, dodajući da Brnabić time samo pokazuje „demokratsko-političko stanje svoje zemlje“ za koju je i organizacija Fridom haus, „kao i Mađarsku, ocenila da više nije demokratija, nego hibridni režim“.

„Međutim, ekološki aktivizam je pozitivan znak da ekološka svet jača i da je demokratski pokret živ“, piše Standard.

Dnevnik ipak ocenjuje da bi bilo poželjno i kada bi se povela „racionalna“ rasprava o tome kako i na što je moguće više ekološki način,neophodni litijum iskoristiti i za električne motore.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare