Stanari Bloka 37 demantuju Stojčića: Nema dogovora, Grad da nam se obrati

Vesti 16. jun 202123:00 11 komentara

Stanari beogradskog Bloka 37 u sredu uveče su na oko dva sata blokirali Bulevar Milutina Milankovića, zato što su, kako navode, iz medija, tačnije na Javnom servisu Srbije čuli informaciju da je investitor, koji planira da gradi poslovni objekat u njihovom bloku, postigao dogovor sa stanarima. Stanari su tu vest demantovali i još jednom zatražili od Grada da njihove apele uvaži.

Kako je za N1 rekao jedan od njih, neistina je ono što je rekao glavni gradski urbanista Marko Stojčić u Beogradskoj hronici na RTS, odnosno, kako je istakao – stanari ne razgovaraju sa investitorom niti ih on interesuje. „Naša adresa je Grad i gradske vlasti, koje nam se nijednom još uvek nisu obratile zvanično, osim preko medija. Mi smo slali peticiju i molili da se obrate. I kao znak uzbune, u nekoliko minuta, nekoliko stotina građana se skupilo i zatvorilo bulevar, da damo do znanja da se mi ni sa kim nismo dogovorili i da dalje čekamo da nam se Grad obrati“, naveo je on.

Stanovnici Bloka 37 protestuju zbog izgradnje zgrade velike spratnosrti i gabarita.

Jedan od stanara tog bloka, arhitekta Predrag Jovanović je izjavio ranije danas FoNetu da je došao do informacije da se tu planira izgradnja zgrade od osam spratova, posle čega su počele da stižu mašine, što su stanari prijavili inspekciji. Investitor je potom postavio tablu sa informacijama o projektu.

„Osmospratni objekat bi u potpunosti zaklonio zgradu koja se nalazi u zaleđu i barem 50 odsto porodica bi ostalo bez osnovne dnevne sunčeve svetlosti“, objasnio je Jovanović u serijalu razgovora Vidokrug.

Povezano:

On je ukazao da bi se izgradnjom zgrade „zaklonio“ i protok vazduha u bloku u kojem borave deca, dok je, kao dodatni bitni problem, označio pojačavanje saobraćaja i manji broj parking mesta, kojih već nema dovoljno. Jovanović je opisao da bi saobraćaj u taj objekat ulazio iz njihove lokalne ulice u bloku, što bi pojačalo saobraćaj i predstavljalo bezbednosni problem, jer tom ulicom prolaze deca koja idu u školu.

„Ovo je problem koji se ne tiče samo stanara u zgradi koja će biti zaklonjena, već i za oko 7.500 stanara koji žive u ovom bloku. A iskustvo koje imamo u vezi sa ovakvim projektima, imamo i sa crvenom zgradom koja je već napravila problem parkiranja u ovoj zoni“, rekao je Jovanović.

On je napomenuo da blokovi na Novom Beogradu nisu izgrađeni „tek tako“, već da imaju logiku i da imaju „bazene“ koji su osmišljeni tako da se u njima sakuplja višak vode tokom kišnih dana. Uprkos tome, već imaju određene probleme sa kanalizacijom koja je opterećena zbog izgradnje novih objekata, pa bi još jedan objekat od osam spratova dodatno opteretio mrežu, kaže.

Jovanović je poručio da stanari traže da se hitno uklone mašine i gradilište i dodao da očekuju poziv nadležnih institucija na razgovor o tome kako da problem reše.

Upitan kako gleda na to što su radovi privremeno obustavljeni, što i piše na ogradi gradilišta, Jovanović je ocenio da to ukazuje da definitivno postoji problem pravne prirode, jer niko neće zaustaviti gradilište „iz dobre volje“. Na pitanje šta bi bila konačna pobeda, Jovanović je odgovorio da bi o tome trebalo da priča skup stanara. Za njega lično, pobeda bi, kaže, značila definitivnu obustavu radova i otvaranje mogućnosti ili da se taj prostor pretvori u zelenu površinu „kojih je nikada dosta na Novom Beogradu“ ili javnu garažu koja bi opsluživala potrebe stanara bloka.

Investitor objekta, kompanija Durst saopštila je danas da je privremeno obustavila radove na izgradnji objekta u bloku 37 „radi dobrosusedskih odnosa“ i pozvala je komšije da se upoznaju sa projektom i dokumentacijom. Sve insinuacije da stanare ostavljamo bez drveća, trotoara i da im se „zgrada diže tik ispred prozora“ su tendenciozne i navode na nehuman odnos investitora pema zajednici, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare