Stanari bloka 37 čekaju odluku inspekcije, naprasno se pojavila tabla s dozvolom

Vesti 08. jun 202119:35 > 21:53 34 komentara

Građani iz bloka 37 protestuju jer se protive izgradnji devetospratnice. Za to vreme čeka se izveštaj građevinske inspekcije, koju je na teren poslao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, jer je investitor počeo radove bez postavljanja građevinske table. Do juče.

Povezane vesti:

Prvo nije bilo table s građevinskom dozvolom, a onda se naprasno pojavila juče. Na njoj potvrda da postoji građevinska dozvola da u bloku 37 nikne devetospratnica.

„Mi moramo ići na adresu uprave Beograda, a to je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, da vidimo ko je izdao dozvolu tom čoveku, tom investitoru“, kaže predsednik skupštine stanara Aleksandar Angelovski.

Ne moraju građani bloka 37 nigde, sve piše u registru građevinskih dozvola. Baš taj sekretarijat koji pominju, firmi „Durst development“ izdao je građevinsku dozvolu još u martu 2017, da tu izgradi objekat ukupne površine skoro 29.000 kvadratanih metara, prema proceni iz 2016, vredan skoro milijardu dinara. Tačno godinu dana pošto je dobio dozvolu, počinje radove – ali na tabli.

„Do subote u šest ujutru nije počela nikakva gradnja. Dakle, ovo što piše na tabli da je navodno gradnja počela 2018. to činjenično nije tačno, svi mogu da posvedoče to, svi koji su se ovde okupili“, kaže Zdravko Janković iz Ne davimo Beograd.

Po svemu sudeći, međutim, za to nisu imali dozvolu. Jer, iako su radove prijavili u septembru 2018, već u novembru je njihov zahtev odbijen, a novi, bar prema zvanično dostupnim podacima – nikada nisu ni podneli.

N1

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić objašnjava da je urbanistički projekat po kome je izdata građevinska dozvola za objekat u bloku 37 urađen na osnovu izmena Generalnog urbanističkog plana iz vremena vlasti Dragana Đilasa 2009. godine.

„To znači da je 2009. dozvoljeno da se tu zida takva zgrada, takvog gabarita i veličine, i to kažem jer sam na društvenim mrežama video razne političke prevarante koji su pokušavali da politizuju ovaj protest, a bili su na vlasti kad je 2009. dozvoljena izgradnja. Ono što hoću da vam kažem jeste da je grad usvojio novi plan generalne regulacije 2016. godine i mi smo upravo u toj zoni smanjili visinu tih objekata i povećali udaljenost od zgrada, tako da sada ne bi bi bilo moguće izgraditi takav objekat“, kaže zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Po nalogu zamenika gradonačelnika, na teren je izašla i građevinska inspekcija i, kako mediji prenose, konstatovala – investitor ima i dozvolu i potvrdu o prijavi radova. A ipak zanimljivo, inspekcija nije utvrdila da je zahtev o prijavi radova – odbačen. Podatak do kog dolazite jednim klikom.

Okupljanje treće veče zaredom

Stanari bloka 37 okupili su se i u utorak uveče, treće veče za redom, iako je inspekcija po nalogu zamenika gradonačelnika Beograda izašla da utvrdi da li je izgradnja stambeno-poslovnog objekta u tom bloku u skladu sa propisima.

Kako navode pojedini mediji, inspektori su utvrdili da investitor ima građevinsku dozvolu I da je prijavio radove, ali podatak da je dozvola izdata u martu 2017. prestala da važi, jer gradnja, prema rečima okolnih stanara, nije otpočela dve godine od njenog izdavanja, te da je prijava radova iz 2018. odbačena I da je postupak još u procesu – ne navode.

Građani koji su ponovo blokirali saobraćaj na uglu Bulevara Milutina Milankovića i Tošinog bunara odgovaraju da sutra neko može da dobije dozvolu da sruši na primer Kalemegdan, pa to ne bi bilo u redu, a insinuacije da neko pokušava da ispolitizuje protest odbacuju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare