Stamenković: Mladi dosta greše, na Zlatiboru žurka sa više od 200 studenata

Vesti 02. mar. 202109:17 > 09:198 komentara
Podeli:
kafić
Izvor: N1

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković kaže da se epidemiološke mere najčešće krše u restoranima i kafićima u velikim gradovima, ali da se propisi sve slabije poštuju i u manjim mestima. Dodaje da je i broj nadzora impozantan, ali apeluje na ličnu odgovornost građana i preduzetnika, jer "inspekcija ne može da bude prisutna na svakom mestu i da svakog izvršioca sankcioniše".

„Za četiri dana tog novog ciklusa pojačanog nadzora, sprovedeno je preko 17.000 inspekcijskih nadzora i kontrola. Izrečeno je 417 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od preko 12.600.000 dinara“, navodi Stamenković za RTS.

Ističe da ovi podaci govore da je i dalje prisutno kršenje mera, najčešće u restoranima, kafićima i turističkim centrima.

„Najčešće su restorani kršili mere lične zaštite i tu je izrečeno praktično 80 odsto ukupnog broja prekršajnih naloga. Međutim, bilo je nepoštovanja i u mega-marketima – kod zaposlenih u mega-marketima koji nisu nosili zaštitnu opremu“, ističe Stamenković.

Stamenković kaže da je javni prevoz posebna priča.

„Kolege iz Inspekcije za bezbednost u drumskom saobraćaju nemaju mnogo mera ovih dana, ali vrlo su aktivni“, navodi Stamenković.

Navodi da je došlo do popuštanja epidemiološke discipline.

„Mlađa populacija dosta greši. To jesu naša deca, naši studenti i sugrađani, ali dosta su bili ležerni i odlazili tamo gde nije potrebno“, smatra Stamenković.

Kaže da je prethodnih dana bilo kršenja mera u mnogim gradovima, a da i u manjim mestima dolazi do kršenja propisa.

„Veliki gradovi uvek jesu meta jer su teški za nadzor. Pojedina manja mesta su nekako uvek bila u zapećku, ali nije tamo bilo takvih nepravilnosti jer lako je doći do informacija i sprečiti. Veliki gradovi jesu veći prekršioci i to je i sada primer“, navodi Stamenković.

Kaže da je na Zlatiboru izvršena i kontrola studentskog odmarališta koje je ispražnjeno jer su studenti napravili žurku sa preko 200 ljudi.

Komentari

Vaš komentar