Štab odmara, korona ne: Kon – nije nemoguć rast broja zaraženih do jeseni

Vesti 30. jun. 202119:42 > 19:509 komentara
Podeli:

Zašto već duže vreme Krizni štab ne zaseda i kada bi trebalo da budu donete odluke neophodne da bi se Srbija pripremila za jesen? Iako član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon kaže da je odziv za vakcinaciju slab, da je i dalje neophodno nošenje maske i izbegavanje kontakata, iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida stiže ocena da se zdravstvena vlast, pa samim tim i Krizni štab, ponašaju suviše opušteno.

Da li će đaci sesti u klupe u septembru? Zašto mladi odbijaju vakcinu? Kako je u Srbiji zaustavljena vakcinacija, a sve je dostupno? Odgovore na ova pitanja treba da da zdravstvena vlast, ali oni izostaju.

Povezane vesti:

„Mi imamo nacionalni komitet za imunizaciju koji prozivam, imate Republičku stručnu komisiju za zarazne bolesti, ne može nekolicina epidemiologa iz Kriznog štaba da preuzme kompletnu odgovornost što se do sada sve vreme radi, to je naopako i u takvoj situaciji sporost je nešto što se, nažalost, dešava“, ocenjuje epidemiolog Predrag Kon.

I dok se Krizni štab ne sastaje, a članovi bi sada odgovornost da prebace na druge – korona ne odmara, nije ni nestala, a ni posustala. Naprotiv, mutira u Indiji i već je stigla na Kosovo.

Od ukupno 22 pozitivna uzorka koja su poslata na Institut za virusologiju Univerzitetske klinike u Berlinu, kod dva uzorka identifikovana je delta varijanta kovida-19. Oba pacijenta su se oporavila u kućnim uslovima.

„Nije gotovo ništa, samo možemo da kažemo da smo u jednoj mirnoj situaciji koju očekujemo da ćemo imati tokom leta. Sa ovakvim ponašanjem nije nemoguće da će pre jeseni da počne porast, ali ne očekujem da će to biti značajno“, kazao je Kon.

Da ne bismo imali jesen nalik na prošlu neophodna je vakcinacija koja je u Srbiji na neki način stala. Radno sposobno stanovništvo, mladi ali i deca od 12 godina retko odluče da se zaštite.

„Država odnosno Krizni štab je taj koji treba da organizuje vakcinalnu kampanju za sveobuhvatnu vakcinaciju sada uključujući i mlade decu od 12 godina pa naviše“, kaže Slavica Plavšić iz organizacije Ujedinjeni protiv kovida.

„Za ovo vreme od kad je odobreno za starije od 16 godina to su minimalne reakcije i ne može tako“, dodaje Kon.

Šta može da se desi, jeste da vas virus, kako kažu lekari, lako pronađe, a kako će da se odrazi na organizam sve je individualno.

„Ljudi koji se na vakcinišu postaju rezervoar virusa gde on može da se umnožava i da se širi i bezbedno da boravi, virus će ih sve naći i on najbolje kontroliše sprovođenje mera i vakcinacije

Epidemiolog Predrag Kon saopštio je i da urađena studija koja pokazuje da vakcine štite od novog delta soja kovida-19.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar