Šta su potpisale Srbija i Rusija – skandal ili nešto drugo

Vesti 25. sep 202219:06 208 komentara

Dva potpisa, brojne reakcije. Sporazum koji su parafirali Sergej Lavrov i Nikola Selaković u Njujorku, o konsultacijama dva ministarstva izazvao je oštre reakcije i u Beogradu i u Briselu. Predstavnici Evropskog parlamenta kažu da je reč o skandalu, dok ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručuje da su takve kritike pokušaj da se Srbija potkopa.

Pročitajte još:

Usred Njujorka, Srbija i Rusija su 23. septembra stavile potpis na važan diplomatski dokument. Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine potpisali su Nikola Selaković i Sergej Lavrov na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Posle dva dana ćutanja, resorni ministar objašnjava da se radi o tehničkoj stvari, koja se sprovodi od 1996. godine.

„Što se mene lično tiče, mislim da je Vlada svakako u prilici zbog ovakvih situacija i odnosa i da odbije takav plan, ali ne bih video suštinski u tom planu, a pogotovo kada ga napadaju oni koji ga nisu uopšte ni videli nešto sporno, do traženje dovoljnog razloga, kao što rekoh, da se Srbija napadne ili pokušaja koji traju i u drugim prilikama i na druge načine da se Srbija disciplinuje“, rekao je Selaković.

Potpisani plan, kako ministar tvrdi, sadrži konsultacije o bilateralnim odnosima i multilateralnim aktivnostima, i u njemu nema bezbednosne politike. Takav dokument opozicija u Srbiji ipak kritikuje. Kritikama na taj račun se pridružila i izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon, preko društvenih mreža.

„Ovo je ozbiljan skandal. Dok besni rat, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije potpisuje plan buduće saradnje sa ruskim agresorom. Ili je to možda samo signal za nas da zamrznemo pristupne pregovore u Evropsku uniju, jer ulazak u EU ne ide preko Moskve“, napisala je ona.

Novinar nedeljnika NIN Stefan Slavković kaže za N1 da ga je vest o potpisivanju sporazuma sa ruskim Ministarstvom spoljnih poslova iznenadila, jer je predsednik Aleksandar Vučić taj koji govori da u sukobima velikih mali treba da ćute, posebno u kontekstu rata u Ukrajini.

„Ovaj sporazum se nekako uklapa u tu vrstu namere gde je bilo važno pokazati da mi ne hajemo previše za Zapad, da smo šta više spremni da usred Njujorka na marginama sednica UN potpišemo sporazum, ili smo možda i bili uslovljeni nekom vrstom prethodnog dogovora naših i ruskih vlasti o čemu ne moramo obavezno da znamo“, kazao je Slavković.

A ono što smo ipak saznali je kako će se Srbija postaviti prema referendumima u oblastima pod ruskom kontrolom.

„Republika Srbija u skladu sa poveljom UN, ali i u skladu sa opšteprihvaćenim principima i normama međunarodnog javnog prava, ne može da prihvati rezultate referenduma u ukrajinskim regionima i sa jedne strane, principijalna naša posvećenost principima i pravilima međunarodnog javnog prava, povelji UN, a sa druge strane to bi bilo potpuno suprotno našim državnim i našim nacionalnim interesima, to bi bilo potpuno suprotno našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principi nepovredivosti granica“, rekao je Selaković.

Ipak, to ministra nije sprečilo da potpiše sporazum sa zemljom za koju veći deo sveta, baš iz Njujorka, poručuje da krši te iste principe. Inače, Selaković je ranije letos najavio da će otići u Moskvu, ali se ta poseta nije realizovala, a javnost nikada nije saznala zbog čega.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare