Šta smo saznali od Vučića – da je seo na treću stolicu, izabrali smo EU, ili…

Vesti 07. maj 202219:09 119 komentara

Sa kavim bi novim idejama Aleksandar Vučić dočekao opoziciju, nismo saznali ni posle dugo najavljivanog obraćanja predsednika od kojeg su se očekivali jasni odgovori na najvažnija strateška pitanja.

Na stolu spremne fascikle. Stranice podvučene, a suštinski nepromenjen spoljnopolitički stav Srbije. Zemlja ostaje snažno na evropskom putu, kaže predsednik Srbije, ali dodaje da „neće gaziti, ni gasiti svoja prijateljstva na Istoku“. Posebno naglašava da po prvi put imamo jasnu većinu građana koji su protiv ulaska u EU, ali da nije njegov posao da podilazi javnom mnjenju.

Pročitajte još:

„Mada on inače uvek podilazi javnom mnjenju. Meni je sve to delovalo da on priprema javnost Srbije, da će Srbija ipak odlučiti za Evropsku uniju u ovoj svojoj istorijskoj dilemi. Čim je on govorio i o tome kolike su investicije Evropske Unije u Srbiji, kolike su donacije“, ocenjuje novinarka Safeta Biševac.

Vučić je naveo da su mu svi evropski lideri kazali da Putin insistira na kosovskom presedanu. Kaže Srbija će biti pod velikim pritiskom, od Beograda će se tražiti da prizna nezavisnost Kosova kako bi taj argument izbili Moskvi.

Direktor RTV Mir Nenad Radosavljvić kaže da je Vučić počeo da sedi na tri stolice – da se svojim izjavama dodvoravao i narodu i Zapadu i Putinu.

„Na kraju je vrlo žestoko pokušao da uplaši narod, kako je ovo smak sveta, kataklizma, da bi pripremio narod na sve što će on u stvari da uradi, tako da se narod ne bi protiv njega okrenuo i sankcionisao ga za takve neke poteze koje će raditi ubuduće. On je tako otvorio put međunarodnoj zajednici i rekao – slobodno vršite pritisak na mene, ja sam narod pripremio“, rekao je Radosavljević.

Kako bi se oslobodila gasne zavisnosti Srbija će ulagati u diversifikaciju izvora energenata. Predsednik pominje i mogućnost uvođenja nuklearne energije.

„Današnje nuklearne elektrane su potpuno drugačije od onih koje su građene 60-ih, 70-ih, 80-ih, ali je ovde kod nas problem – pitanje kadrova. Za ovih deset godina naprednjačke vlasti, svaka institucija je razorena. Pa čak i taj EPS. Oni su uspeli da pokvare jednu termoelektranu“, ističe novinar „Nedeljnika“ Dušan Telesković.

Svaka eventualna odluka moraće da sačeka novu Vladu čije ćemo formiranje čekati možda i do septembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare