Šta se zna o kompaniji koja je izvozila mine avionom koji se srušio u Grčkoj

Vesti 18. jul 202213:03 > 13:0716 komentara
ukrajinski avion grčka oružje
Izvor: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Privatna firma "Valir" sa sedištem u Beogradu, koja je slala mine za Bangladeš avionom koji se srušio iznad Grčke, osnovana je na samom kraju 2019, a već sledeće godine u biznisu trgovine oružjem napravila je prihod od preko milijardu i po dinara, otkriva portal Nova.rs.

Prihod „Valira“ u 2021. je iznosio 6,5 milijardi dinara, odnosno oko 60 miliona evra..

„Valir doo“ osnovan je pre tri godine, tada sa sedištem u Ulici Paunova 24, a prema aktuelnim podacima iz Agencije za privredne registre (APR) ta adresa je promenjena i sada se vodi na Hercegovačku ulicu, u Beogradu na vodi.

POVEZANE VESTI:

Firma ima samo jednog zakonskog zastupnika, koji je ujedno i direktor – Mladen Bogdanović (37), navodi Nova.rs.

Prema podacima dostupnim na sajtu APR u firmi koja prihoduje više od 60 miliona evra rade tri zaposlena.

Firma „Valir“ vlasnik je pošiljke koja se nalazila u ukrajinskom avionu koji je pao u Grćkoj kod mesta Kavala. Direktor Bogdanović je za Nova.rs rekao da su u pitanju školske mine čiji je izvoz dogovoren i ugovoren 2021. godine s Ministarstvom odbrane Bangladeša.

Po njegovim rečima, prevoz tereta i kompaniju čiji se avion srušio, angažovao je kupac.

„Naša obaveza je bila samo da pošiljku dovezemo do aerodroma u Nišu, odakle je poleteo avion koji se srušio u Grčkoj. Mi nemamo nikakvu odgovornost za ovu tragediju koja se dogodila, osim moralne, ali moram da kažem da nam je žao zbog toga što se dogodilo i da nam je žao što su stradali ljudi koji su prevozili našu pošiljku“, izjavio je on.

O padu aviona oglasio se juče ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je rekao da je avion poleteo za Bangladeš i da je prenosio 11,5 tona oružja.

Komentari

Vaš komentar