Šta FT piše o Telekomu i pravima za Premijer ligu, a kako to prenosi Blic

Vesti 23. jan 202215:08 > 24. jan 2022 15:02 5 komentara
Telekom Srbija, Telekom, zgrada Telekoma, logo,
Nova.rs/Dragan Mujan

Poslednjih dana, posle vesti da je Dragan Šolak kupio fudbalski klub Sautempton, i svetski mediji posvećuju veliku pažnju vezi između medijske scene i sportskih prava na svetska takmičenja. Tekstove o ovoj temi retko se mogu pročitati u provladinim medijima, a ako se neki i prenese onda je on selektovan, skraćen tako da podržava državni Telekom, jednog od najvećih oglašivača u srpskim medijima. Takav primer je Blicova interpretacija teksta iz Fajnenšel tajmsa (FT).

N1 u nastavku donosi prevod celog teksta Fajnenšel tajmsa, a na linku OVDE možete videti kako to izgleda kada mediji u Srbiji daju svoju interpretaciju svetskim tekstovima:

„Novi vlasnik Sautemptona milijarder zamenio je jednu fudbalsku bitku za drugu. Dragan Šolak razmatra alternativni način da uloži svoj novac nakon što je izgubio bitku za TV prava od državnog rivala u rodnoj Srbiji. Prihodi u Sautemptonu su pali na 126 miliona funti u sezoni 2019/20, sa 144 miliona funti godinu dana ranije, zbog pandemije.

Medijski milijarder srpskog porekla Dragan Šolak navikao je da plaća za prava na emitovanje utakmica Premijer lige, ali je svojim preuzimanjem fudbalskog kluba Sautempton za 100 miliona funti preokrenuo situaciju.

‘Ako pogledate inflaciju cena elitnih sportskih prava . . . Mislio sam, ako već cene lete u nebo, onda bih radije bio u biznisu sportskih klubova nego u emiterskom biznisu’, izjavio je Šolak (57) za FT.

Junajted grupa (UG), evropska medijska kompanija koju je Šolak osnovao pre više od 20 godina, imala je prava na prikazivanje utakmica Premijer lige na Balkanu. Ali njegov ‘napad’ na Sautempton dolazi pošto je UG izgubila poslednju ‘turu’ prava u borbi sa rivalom kojeg podržava srpska država, i koji je ponudio desetak puta više od onoga što je Šolakova kompanija sa sedištem u Amsterdamu ranije plaćala.

Telekom Srbija će od naredne sezone prikazivati utakmice Premijer lige u regionu, pošto ta državna kompanija napravila aranžman procenjen na 600 miliona evra za šest godina.

Šolak tu sumu opisuje kao ‘suludu’ i tvrdi da je ta transakcija deo pokušaja da se nanese šteta UG, za koju kaže da je njen vlasnik i koja emituje poslednje preostale nezavisne medije u Srbiji. To je ujedno pokušaj da se preko Telekoma podrži vlast predsednika Aleksandra Vučića, kaže on.

S obzirom na to da je malo srpskih domaćinstava pretplaćeno na više provajdera kablovske televizije, fudbalski prenosi su veliki motiv da se pređe na Telekom, što bi bilo dragoceno za tog emitera, koji nudi veoma malo sadržaja koji kritikuju vlast, tvrdi Šolak.

Vučića i i njegovu vlast očekuju izbori 3. aprila i očekuje se da će na njima zadržati vlast.

‘Od sledeće godine, Telekom Srbija će imati prava na praktično 100 odsto fudbala i drugih sportova. Biće u situaciji da preotmu značajan broj pretplatnika sa kanala UG’, rekao je Šolak. ‘Ti novi pretplatnici, opet, više neće moći da gledaju vesti. U tome je srž celokupnog aranžmana’, dodaje.

Pročitajte još:

Telekom Srbija je negirao da je taj posao politički motivisan. U saopštenju Telekoma rečeno je da kompanija ‘finansira svoje poslove isključivo iz sopstvenih finansijskih sredstava i kapaciteta’ i da će preuzimanje prava na emitovanje Premijer lige ‘imati ukupni pozitivan finansijski efekat od preko milijardu evra.’

Junajted grupa je prošle godine podnela tužbu protiv Srbije Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova, svetskom arbitražnom telu, optužujući državu ga da je prekršila bilateralni investicioni ugovor sa Holandijom time što je smanjila tržišni udeo UG i promovisala interesa Telekoma Srbije.

Vučićeva vlast kaže da Šolak i UG podržavaju opoziciju i da su povezani sa Draganom Đilasom, nekadašnjim gradonačelnikom Beograda i bivšim predsednikom Demokratske stranke.

‘Ako smanjite sportske sadržaje koje emituje, smanjujete snagu UG’, kaže Marko Milosavljević, profesor Univerziteta u Ljubljani.

Šolak negira bilo kakvu povezanost sa Đilasom ili postojanje bilo kakvih političkih interesa u Srbiji, napominjući da je emitovanje nezavisih medija čisto poslovni interes.

Preuzimanje prava na Premijer ligu Telekoma Srbija dolazi u trenutku kada kritičari dovode u pitanje poslove lige sa subjektima koji uživaju podršku nekih država, naime posle odluke te iste Premijer lige da odobri preuzimanje Njukasl junajteda od strane uglavnom saudijskih investitora. Klubovi su bili toliko ogorčeni tim dogovorom da su primorali predsednika lige Gerija Hofmana da podnese ostavku.

Piter Horoks, bivši direktor svetskog servisa BBC i član uređivačkog borda televizije N1, pisao je prošle godine šefu Premijer lige Ričardu Mastersu da bi upozorio da utakmice te lige ‘koristi’ srpska vlast ‘s namerom da ućutka svoje kritičare i za gušenje slobode medija’.

Izvor blizak Premijer ligi izjavio je da je Telekom Srbija pobedio u postupku koji je u skladu sa pravilima konkurencije i da su neki ugovori o pravima dobili na vrednosti poslednjih godina.

Domaći ugovor lige sa Skaj njuzom, BT i Amazonom ostao je nepromenjen, na nivou od 5 milijardi funti, ali se vrednost prava u SAD skoro utrostručila i dostigla 2,7 milijardi dolara za šest godina.

Telekom Srbija je saopštio da je ‘platio upravo onoliko koliko je potrebno u takvom konkurentskom okruženju’. Junajted grupu, koja je u poslednje tri godine učetvorostručila zaradu pre kamata, poreza i amortizacije, na milijardu evra, uz prihode od 2 milijarde evra, kontroliše privatno akcionarsko društvo BC Partners, iako Šolak poseduje manjinski udeo od nešto više od 33 odsto.

Šolak kaže je da je UG ponudila 35 miliona evra po sezoni, ‘ponudu koju sam potpisao plačući’, jer je prema postojećem ugovoru UG ‘plaćala 11 miliona evra godišnje i jedva bila u plusu’.

Marko Milosavljević, profesor novinarstva na Univerzitetu u Ljubljani opisao je UG kao ‘prirodnog neprijatelja broj jedan’ predsednika Srbije.

‘Vučić pokušava da ostvari potpunu kontrolu nad medija u Srbiji’, rekao je on. ‘Ako smanjite sportske sadržaje koje emituje, smanjujete snagu UG, jedini glas opozicije’, dodao je on.

Šolak živi u Švajcarskoj i kaže da izbegava da putuje u Srbiju iz straha za svoju bezbednost.

Ističe da je Sautempton ‘privatna investicija’ koja ‘nema nikakve veze’ sa politikom UG ili Srbije. Iako će mu kupovina kluba dati pravo da prisustvuje sastancima lige, kaže da ‘ne želi da zloupotrebi svoj položaj’.

Šolak je vodeći investitor u novoosnovanoj kompaniji Sport Republic, koja je otkupila 80 odsto udela u Sautemptonu za otprilike 100 miliona funti. Puna vrednost od 200 do 250 miliona funti podrazumeva i dugove kluba.

Šolak računa da će se njegova investicija, zahvaljujući sve većoj konkurenciju za prava na emitovanje isplatiti u Sautemptonu, gde je su zbog pandemije prihodi kluba pali na 126 miliona funti u sezoni 2019/20, u poređenju sa 144 miliona funti koliko je klub zaradio godinu dana ranije.

Sport Republic ima za cilj da preuzme udele ‘visokog uticaja’ u više fudbalskih timova i sportskih klubova, po uzoru na model prvaka Premijer lige Mančester sitija. Tu investicionu firmu osnovali su Rasmus Ankersen, bivši direktor fudbala u Brentfordu, i Henrik Kraft, bivši partner u privatnoj investicijskoj kompaniji KKR, koja je prodala Junajted grupu kompaniji BC Partners.

Ipak, Šolak je jasno stavio do znanja da neće finansirati angažovanje skupih i zvučnih imena za kojima žude fudbalski navijači: ‘Ja nisam šeik od Abu Dabija ili princ Saudijske Arabije’, kaže on, na nekim način šaljući poruku vlasnicima suparničkim klubovima. ‘Ja ne mogu da donesem 500 miliona za kupovinu novih igrača'“, rekao je Šolak za Fajnenšel tajms.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare