SSP traži brisanje imena ratnog zločinca sa spomenika nevinim žrtvama

Vesti 25. mar 202116:04 2 komentara
Tanjug/Jaroslav Pap

Stranka slobode i pravde zatražila je danas od gradskih vlasti Novog Sada da se sa spomenika nevinim žrtvama dolaska komunista na vlast 1944. i 1945. godine ukloni ime Janoša Tota, jer se radi o osuđenom ratnom zločincu koji je učestvovao u novosadskoj raciji, kada su mađarski fašisti ubili više hiljada civila - Srba, Jevreja i Roma.

Povezane vesti:

„Ovim činom gradskih vlasti vređaju se zaista nevine žrtve koje se izjednačavaju sa ratnim zločincem, ali i svi Novosadjani koji baštine slobodarske tradicije i koji su potomci žrtava ideologije u ime koje je Janoš Tot okrvavio svoje ruke. Taj čovek, niti ideologija za koju se borio nikada ne smeju dobiti spomenik u slobodarskom Novom Sadu“, navodi se u saopštenju.

SSP je naveo da će pokrenuti peticiju na tu temu koju će građani moći da podrže svojim potpisom.

Potpisi će se sakupljati na više lokacija u gradu i prostorijama SSP u Novom Sadu, ali i onlajn.

„SSP nije protiv podizanja spomenika nesporno nevinim žrtvama, ali se oštro protivi postupcima kojima se izvodi tiha rehabilitacija i vredjaju uspomene na zaista nevine žrtve. Urušavanje vrednosne orijentacije našeg društva se dramatično dogadja, a naša je dužnost da se protiv toga založimo i suprotstavimo“, naveo je novosadski odbor te stranke.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare