SSP, PSG, PzP, Sloga neće učestvovati na glasanju za predsednika Skupštine Grada

Vesti 11. jun 202209:53 > 10:09 10 komentara

Odbornička grupa koju čine Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i "Sloga" saopštila je da neće učestovati na današnjem glasanju za predsednika Skupštine Grada Beograda.

To je saopšteno na konferenciji za novinare ove odborničke grupe ispred Skupštine Grada Beograda.

Povezano:

Mila Popović iz SSP je rekla da će ta odbornička grupa postaviti pitanje mazuta –  ima malo vremena do zime, da li će se nabaviti na vreme, a ono na čemu će ta odbornička grupa takođe insistirati jeste da se preispitaju linije metroa, „koje neće spajati ljude“ niti „rešiti glavne saobraćajne probleme“, a nalazi se delom na vodoizvorištu. Pokrenućemo pitanje da se linije metroa vrate na one iz projekta iz 2012, dodala je, govoreći o tome za šta će se zalagati ta odbornička grupa.

„GSP je u potpunom raspadu, loši su uslovi rada, autobusi, insistiraćemo na tome kako dovesti profesionalnu upravu u gradska preduzeća, kako revidirati ugovore“, rekla je ona i istakla da Gradsko saobraćajno preduzeće za 10 godina nije kupilo ni jedan tramvaj ni trolejbus. „Tako je ova vlast upravljala Beogradom“, kaže ona. Od ove vlasti ne očekujemo ništa, do sada nisu pa zašto bi i sada rešili probleme Beograđana, navela je. Kako je dodala, svakako će nuditi predloge i rešenja, a biće spremni da razgovaraju o svim za građane dobrim predlozima, od bilo koje odborničke grupe da dolaze.

„Danas na sednici očekujemo da će većinu da formiraju stranke koje su izgubile na izborima, i nevažno je da li će imati 56 ili 60 odbornika, ta vlast je nelegitimna i građani su za njih manjinski glasali, tako da ćemo ići na nove izbore na kojima će ova većina otići u opoziciju“, kaže Popovićeva.

Vladimir Pajić iz PSG, zamenik šefa te odborničke grupe, naveo je da je Beograd veliki i star grad i da žele da o njemu brinu, ujedinjeni. Sada ćemo jednu novu politiku uneti u ovaj dom, u ovu skupštinu i tu novu politiku ćemo u ovom domu braniti, rekao je,

„Neki pritajeni sukob između SNS i SPS nama daje jednu nestabilnu vlast. Rezultati izbora njima govore da oni gube ovaj grad, ali oni na sve moguće načine pokušavaju da ostanu na poziciji moći. Ta nova politika za koju ćemo se zalagati za jedan grad koji je kulturan, inovativan i zelen, jer ovo što je sada – ne može da traje dugo“, rekao je on.

Mi ćemo ujedinjeni danas prisustvovati sednici, ali nećemo učestvovati u glasanju za izbor predsednika Skupštine grada, rekao je on. Na pitanje novinara da li će izaći sa glasanja, odgovorio je – „kao što sam rekao, nećemo učestvovati“. Mila Popović je rekla da će to videti i da to zavisi „od razvoja situacije“.

Popovićeva navodi da su komunicirali sa strankama koje su bile sa njima u koaliciji tokom izbornog procesa, i da oni slično misle. Sada će se videti ko će iz opozicije glasati, dodala je.

Skupštinu grada Beograda čini 110 odbornika. Glasa se za predsednika Skupštine Grada Beograda – glasanje je tajno, a kandidat je Nikola Nikodijević. To bi bio treći put zaredom da ima tu funkciju.

Sednici će, do izbora predsednika Skupštine, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Poslovnikom Skupštine grada Beograda, predsedavati najstariji odbornik.

Skupština grada Beograda ima 110 odborničkih mesta, a najviše mandata ima SNS – 48, zatim sledi lista „Ujedinjeni za pobedu Beograda – Vladeta Janković“ sa 26 odbornika, zeleno-leva koalicija „Moramo“ sa 13, koalicija oko SPS osam, koalicija NADA sedam, a po četiri odbornika imaju Zavetnici i Dveri.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare