SSP: Godišnje od posledica zagađenja u Srbiji umre između 10 i 15 hiljada ljudi

Vesti 04. mar 202116:16 3 komentara
N1

Predsednik Resornog odbora za ekologiju i životnu sredinu Stranke slobode i pravde (SSP) Igor Radošević poručio je ministarki rudarstva i energetike Zorani Mihajlović da su ona i atktuelna vlast imali celu deceniju da reše problem zagađenja vazduha, a da su ga oni, umesto toga, pogoršali. On je tim rečima prokomentarisao najavu ministarke Mihajlović o izradi nekoliko milijardi evra vrednog plana ulaganja u zaštitu životne sredine.

„Zbog vas nam od posledica zagađenja godišnje umire 10.000 do 15.000 građana. Ako se vaš način rada nastavi za 10 godina ćemo izgubiti 150.000 stanovnika (grad veličine Kragujevca)“, poručio je Radošević.

Povezane vesti

Naveo je da je Srbija za prethodnih 10 godina dobila 400 miliona evra od Evropske unije za rešavanje problema životne sredine, od kojih je 54 procenta potrošeno nenamenski.

„Za proteklu deceniju ste od eko taksi zaradili 500 miliona evra koje ste mogli da uložite u rešavanje ekoloških problema“, rekao je.

Naveo je da se tokom aktuelne vlasti u Srbiji pojavila ugljarska mafija koja kopa jalovinu i meša je sa 40 procenata blata da bi je zatim prodavali kao ugalj, što ima teške posledice po zdravlje i istakao da Srbija godišnje troši milijardu evra na lečenje ljudi od bolesti koje su posledica zagađenja.

Radoševič je podsetio na rešenja koja je SSP ponudila, a koja aktuelna vlast ne želi da sprovede, a ona su da se prekine korišćenje najlošijeg uglja, da se napravi Strategija prelaska teških industrija na obnovljive izvore energije, da se novac uloži u programe odsumporavanja za sve velike zagađivače i da se novac uloži u filtere.

„Građani su odlazili iz Srbije zbog ekonomskih razloga, u potrazi za boljim životom i standardom, dok danas odlaze iz ekoloških razloga, jer su ugroženi životi njih i njihove dece“, zaključio je Radošević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare