SSP: Delo ’’Ženidba cara Dušana’’ iz Narodnog muzeja oštećeno u kabinetu MO

Vesti 16. feb 202210:47 > 17. feb 2022 21:55 12 komentara
Nebojša Stefanović
mod.gov.rs

Nakon što je Stranka slobode i pravde (SSP) otkrila da je statua ’’Miloš Obilić’’ nakon šest decenija izmeštena iz atrijuma Narodnog Muzeja u Beogradu, kao i da je bez odobrenja i znanja javnosti premeštena u zgradu BIA, iz te stranke su upitali i direktorku Narodnog muzeja Bojanu Borić Brešković, kao i Ministarstvo kulture ko je dozvolio da se statua izmesti i zbog čega se nakon otvaranja i rekonstrukcije nije vratila u atrijum Narodnog muzeja. Oni su, kako se navodi u saopštenju, upitali koja su još dela izmeštena iz Narodnog muzeja.

Kako se dodaje, usledila je reakcija Ministarstva kulture koje nije odgovorilo na pitanja, ali u kojoj Ministarstvo navodi da se pozajmljena ili ustupljena dela čuvaju u prostorijama koje ispunjavaju propisane uslove za čuvanje.

Povezane vesti:

Pored toga, navedeno je da stručno lice ispred Narodnog muzeja, vrši redovne obilaske, provere i utvrđivanje stanja i da je upravo tokom jednog od tih obilazaka, stručna lica su ustanovila oštećenje na fresci ’’Ženidba cara Dušana’’ autora Vase Pomorišca koju su, ponovo bez znanja i odobrenja javnosti, iz Narodnog muzeja ustupili Ministarstvu odbrane u novembru 2020. godine.

„Ova freska najvećeg formata nalazi se u kabinetu ministra Nebojše Stefanovića. Samo 4 meseca nakon boravka u kabinetu ministra, stručna lica iz Narodnog muzeja ustanovila su ozbiljna oštećenja nastala mehaničkim putem u rasponu od 8 cm“, navodi se u saopštenju Stranke slobode i pravde.

SSP pita direktorku Narodnog muzeja Bojanu Borić Brešković po kom osnovu je donela odluku da jedno ovakvo delo ustupi Ministastvu odbrane i zbog čega ono nije ostalo u Narodnom muzeju koji je otvoren pre 4 godine?

Pitaju i zbog čega nije obavestila javnost da je ovo delo u kabinetu u Ministarstvu odbrane kao i da je ozbiljno oštećeno.

„Koliko još dela je bez znanja javnosti izmešteno iz Narodnog muzeja i po kom osnovu su premeštena u kancelarije po brojnim ministarstvima, a verovatno i u privatnim domovima članova vladajuće stranke gde ne postoje nikakvi adekvatni uslovi koji ova dela mogu sačuvati od oštećenja“, rekli su u SSP.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare