SSP: Da li je Vučić znao za Cvijanovu smrt i skrivao je?

Vesti 25. mar. 202109:42 > 21:2025 komentara
Podeli:
Vladimir Cvijan
Izvor: YouTube/ Screenshot/ RTV Marš Valjevo

Stranka slobode i pravde (SSP) upitala je danas da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić znao za smrt bivšeg člana Srpske napredne stranke (SNS) advokata Vladimira Cvijana i skrivao je od 2018. godine.

„Ukoliko poriče da je za Cvijanovu smrt znao ove tri godine, kome drugom je onda Cvijan smetao da je i porodici zapretio da ćuti o njegovoj smrti i da mu ni čitulju ne sme objaviti“, upitala je SSP u saopštenju.

povezane vesti

SSP je upitala i zašto je Vučić doneo odluku da se odustane od krivičnog gonjenja Bogoljuba Karića u slučaju „Mobtel“, po optužnicama Srbije koje su protiv Karića pripremane od 2006. do 2013. godine, a o čemu je, kako tvrdi SSP, Cvijan dostavio dokumentaciju hrvatskom novinaru Domagoju Margetiću.

„Gde je novac koji su Karići izneli iz Srbiji do 2006. godine, da li se on nalazi na računima u inostranstvu i gde tačno? I koliko je koštao napredak Bogoljuba Karića od osumnjičenog lica u bekstvu do koalicionog partnera Aleksandra Vučića“, dodala je SSP.

U saopštenju je postavljeno i pitanje da li je Vučić znao da pripadnici njegovog obezbedjenja rade i na obezbedjenju plantaže marihuane u Jovanjici, kao štu su visoki službenici Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije, poput Milana Kendije.

„Ako nije znao, kada će smeniti direktora BIA zato što ga nije o tome obavestio“, istakla je SSP.

SSP je upitala da li su Vučića službe bezbednosti upozorile da je više 1.500 puta „upao u mere prisluškivanja lica pod istragom“.

„Ako jesu – zašto je nastavio da komunicira sa kriminalcima? Ako nisu – ko će odgovarati za to“, naglasila je SSP.

SSP je navela da će smatrati da Vučić „beži od istine“ ukoliko bude ignorisao ta pitanja, „kao što uvek ignoriše ono što mu ne odgovara“.

Karićev zastupnik: U dokumentaciji nema ničega što već nije poznato javnosti

Pravni zastupnik Bogoljuba Karića,​​ advokat Milorad Panjević, navodi da ta dokumentacija nije ni novootkrivena, ni tajna, ni senzacionalna i dodaje da u njoj nema ničega, što već nije poznato javnosti, „jer je reč o skeniranim sudskim spisima“.

„Te sudske spise Vladimir Cvijan je sasvim normalno, u skladu sa zakonom, dobio kao jedan od branilaca Bogoljuba Karića. Vladimir Cvijan je izuzetno vredno radio u timu odbrane i bio veliki prijatelj Bogoljuba Karića i njegovih ukućana sa kojima se družio i posećivao. Tim odbrane je napustio, kada je odlučio da se u celosti posveti političkom angažovanju, govoreći da neće imati vremena za rad u advokaturi. I posle toga je ostao u prijateljskim odnosima sa porodicom Karić i kolegama iz advokatskog tima“, navodi advokat.

Kako dodaje, ta dokumentacija je, kao i svi drugi sudski spisi, bila predmet razmatranja evropskih institucija i pre nego što se Vladimir Cvijan uključio, a potom i napustio tim odbrane Bogoljuba Karića.

„U Briselu je taj predmet redovno praćen, kao jedan od predmeta na osnovu kojih su donesene rezolucije Evropskog parlamenta, u kojima je ukazano da se takvi krivični postupci protiv bilo kog poslovnog čoveka u Srbiji moraju obustaviti, uz pravično obeštećenje progonjenih“, dodaje se.

Komentari

Vaš komentar