Srušili kuću iz 19. veka, investitor tvrdi da ima dozvolu

Vesti 27. dec 202021:35 0 komentara
Rušenje
N1

U centru Beograda počelo je rušenje kuće izgrađene krajem devetnaestog veka, koja je uživala status kulturne zaštite. Struka je više puta navodila da je ovaj obekat imao kulturno-istorijsku vrednost, jer je odražavao arhitekturu vremena kada je izgrađen. Kuću je srušio investitor koji gradi modernu zgradu na susednoj parceli u Resavskoj ulici, gde je pre šest meseci srušio predratnu kuću takođe pod zaštitom.

Bageri su poslednjeg vikenda u godini opet rušili. Ovog puta kuću u Mišarskoj ulici broj 3. Iako zapuštena i oronula, uživala je status kulturnog dobra pod prethodnom zaštitom, kao deo celine Istočnog Vračara.

Nivo zaštite je isti kao da je reč o spomeniku kulture, jer Zakon o kulturnim dobrima ne pravi razliku, podseća Jovana Nedeljković iz organizacije „Evropa Nostra“.

„Bilo kakvo rušenje, promene izgleda, namene, svojstva dobra koja uživa prethodnu zaštitu nisu dozvoljena, dok ima taj status. Ono se ne sme oštetiti, ne sme se na bilo koji način da se menja njegov izgled“, ističe Nedeljković.

Kulturna zaštita nije sačuvala ni kuću koju je projektovao čuveni Jovan Ilkić na istom placu, ali na susednoj parceli. Srušena je do temelja pre šest meseci. Na mestu dvospratne kuće stare više od sto godina, nići će moderna desetospratnica.

Investitor oba građevinska projekata i vlasnik obe vračarske parcele, kao i srušenih kuća na njima je firma „Capital developments“. Za gradnju u Resavskoj dobili su dozvolu, pre toga odobrenje za rušenje, a gradilište su obeležili. U Mišarskoj, radnici, bager i kamioni, bez građevinske table.

„Radove izvodi podizvođač, tj. firma koja je angažovana za te potrebe. Rušenje, odnosno uklanjanje objekta se izvodi na osnovu rešenja koje je dobijeno od Opštine Vračar – Odeljenje za građevinske i komunalne poslove. Rešenje je takođe dostavljeno Sekretarijatu za inspekcijske poslove grada Beograda“, naveo je investitor Dragiša Lukić.

Građevinska tabla „smeta kamionu“

Šef gradilišta nam je pokazao rešenje opštine. Na pitanje zašto gradilište nije obeleženo, kaže smeta kamionu.

„Zato što meni smeta. Meni kao izvođaču smeta, ako stavim ovde tablu ne može kamion da uđe i izađe, ovde je l’? A ovo treba da se sruši. Dođite večeras u pola šest, ovde stoji ograda i ovde stoji tabla“, kaže šef gradilišta.

Kaže tabla stoji u građevinskom kontejneru na gradilištu u Resavskoj. Kaže to je „sve isto“? Stanarka iz Resavske 27 kaže ne, nije.

Stanarka: Definitivnio nije isti objekat.

Šef gradilišta: Isti je investitor, isti je izvođač, sve je isto.

Stanarka: Investitor da, ali objekat nije isti. Ni po kvadraturi. Ona tabla nije adekvatna i za ovu lokaciju.

Slučajno ili ne, predratna kuća u Mišarskoj ulici srušena je baš dan nakon što je Istočnom Vračaru, kom prostorno pripada, istekao status kulturnog dobra pod prethodnom zaštitom. Novi status dobiće tokom naredne godine, obećao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!