Možda Beograd žmuri na Jovanjicu, Krušik i Telekom, ali Evropski parlament ne

Vesti 20. feb 202119:35 37 komentara

Jovanjica, Krušik, Telekom - afere koje su već duže vreme aktuelne u Srbiji našle su se po prvi put i u amandmanima Evropskog parlamenta. Poslanici su podneli čak 400 amandmana na izveštaj Vladimira Bilčika a o njima bi trebalo da se glasa u utorak 23. februara. Među amandmanima se nalazi i osuda "nedopustivih verbalnih napada" upućenih evropskoj poslanici Tanji Fajon, ali i napada na političke protivnike i medije koji dolaze iz parlamenta.

„Srbija se poziva da postigne uverljive rezultate… u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, posebno kada je reč o slučajevima oko kojih postoji visok nivo interesovanja javnosti, uključujući slučajeve Krušika, Jovanjice i Telekoma Srbija“, stoji u jednom od „kompromisnih amandmana“.

Ponavlja se i poziv za rešavanjem slučaja Savamala.

Povezane vesti

„To je jedna od stvari koja se Srbiji potencira već dosta dugo i ocena se nikako ne menja, podseća Vladimir Međak iz Evropskog pokreta.

„Kada je u pitanju borba protiv visoke korupcije u Srbiji. Takođe, sada je apostrofiran i organizovani kriminal. Da Srbija mora da razvije strategiju borbe protiv organizovanog kriminala“, ističe Međak.

U prošlom izveštaju Evropske komisije bilo je reči o uzbunjivaču iz Valjeva Aleksandru Obradoviću, a sada se traži rešavanje slučaja Krušik.

Dokazi su jasni ali ništa se ne dešava, kaže novinar NIN-a Vuk Cvijić.

„Jeste tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo pretkrivični postupak za Krušik ali drugi, pre svega vojska i policija, uopšte ne daju odgovore na to. Kao da treba da istražuju sami sebe. Dva ministra koja su odgovorna za Krušik su se samo rotirala“, ukazuje Vuk Cvijić.

Reč je o ministrima Aleksandru Vulinu i Nebojši Stefanoviću koji se od ranije povezuju sa ovim slučajem.

„Jedan od najvažnijih trgovaca, za koga se sumnja, ne samo da je za Krušik, nego i za druge fabrike namenske, dobijao povoljno i ispod cene oružje je Slobodan Tešić, koji se nalazi na listi Sjedinjenih Američkih Država, crnoj listi ilegalnih trgovaca oružjem“, ističe Cvijić.

Međak objašnjava da su amandmani dogovoreni između četiri najveće grupacije u Evropskom parlamentu: Evropska narodna partija, Socijaldemokratska stranka, Obnovimo Evropu i Evropski zeleni.

„Ovo samo govori da vladajuća najveća partija, Evropska narodna stranka, koja ima izvestioca za Srbiju i koja je bliska vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci u Srbiji, ne može ovakve stvari više da usvaja sama, niti sama da ih predlaže, niti da jednostavno dođe do konačnog teksta, jer je sada zbog takve konstalacije u Evropskom parlamentu potreban konsenzus ove četiri grupacije“, kazao je Međak..

Kaže da treba ipak sačekati utorak i rezultate glasanja. Rečju „pogoršanje“ je u amandmanima opisano stanje u medijima, dok se naglašava da je okruženje u kome rade organizacije civilnog društva opisano kao „zatvoreno za kritiku“. Pitanje je da li će vlast postati otvorena za sve glasnije poruke iz Evrope.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare