Srebrenica poljuljala vladu u Podgorici, iz Srbije stižu pretnje zabranom ulaska

Vesti 18. jun 202119:36 > 19:56 81 komentara

Iz Beograda stižu oštre reakcije na usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u parlamentu Crne Gore, posebno na treću tačku Rezolucije kojom se zabranjuje negiranje ili umanjivanje genocida u Srebrenici. Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da Srbija neće vređati one koji su glasali za Rezoluciju, ministar unutrašnjih poslova Vulin kaže da su se oni koji su glasali za rezoluciju "ispisali iz Srba".

Nije očekivao to od onih, kaže Aleksandar Vučić, koji su nam uvek bili najbliži.

„Naše je da narodu u Crnoj Gori kažemo da smo uvek bili sa njima i da ćemo uvek biti s njima, da mi bliže nemamo, da nikada niko neće moći da nas razdvoji, ali da ćemo prema onima koji su donosili političke odluke samo da bi napakostili Srbiji i da bi učinili nešto protiv Srbije umeti da se odnosimo baš onako kako to zaslužuju“, kaže predsednik Srbije.

Povezane vesti:

Vučić kaže da očekuje nove rezolucije.

„Građani Srbije, narode. Glavu gore. Imaćemo još rezolucija u regionu. I sve će biti prepisane britanske rezolucije iz Saveta bezbednosti. I svi će da govore kako to nije upereno protiv srpskog naroda, a svima vam je jasno zbog čega i protiv koga su donete“, dodaje Vučić.

Korak dalje ide ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

„Predsednik Vučić nije čovek koji zabranjuje, ali tražiću od njega da se onima koji su glasali za rezoluciju zabrani ulaz u Srbiju. Neka svoje porodice dobro raspoređene po Beogradu, viđaju u Crnoj Gori“, smatra Aleksandar Vulin.

U međuvremenu, koalicioni partneri u Vladi Crne Gore nastavljaju sa međusobnim optužbama. Premijer Zdravko Krivokapić je u Beču na samitu, ali više na Tviteru i u raspravi sa Demokratskim frontom.

„Dužan sam da građanima Crne Gore saopštim punu istinu o onome što se dogadalo i događa iza kulisa napada Demokratskog fronta na Vladu Crne Gore: DF zajedno sa DPS i njenim bivšim koalicionim partnerima najdirektnije dogovara obaranje Vlade i Skupštine Crne Gore“, naveo je Krivokapić.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kaže za RTS da su upravo Krivokapić, Bečić i Abazović ti koji prave dogovore sa poraženim DPS-om Mila Đukanovića.

„Glasanje za rezoluciju koju nije usvojio ni parlament BiH, doživljavamo kao tešku izdaju Zdravka Krivokapića, kao i onih drugih predstavnika za koje je glasao srpski narod. Taj srpski narod je dominantno doprineo smeni vlasti Mila Đukanovića“, kaže Andrija Mandić.

Milan Knežević se, pak, izvinio Srbiji zbog deklaracije.

„Iako sam glasao protiv te rezolucije, osećam izvesnu vrstu sramote i da želim da se izvinim Srbiji i srpskom narodu jer smatram da jučerašnja odluka parlamenta nije stav većinske Crne Gore“, kaže Knežević.

Predsednik upravnog odbora podgoričkog Centra za monitoring i istraživanje Zlatko Vujović navodi da se Vlada Crne Gore raspala iznutra, i da je samo pitanje izbora trenutka kada će to biti ozvaničeno.

„Da u jednoj takvoj situaciji ne bi odgovaralo DF-u da se vanredni izbori poklope sa izborima u Srbiji. U tom slučaju, gospodin Vučić ne bi mogao da pruži onoliku medijsku, logističku i svaku drugu podršku kao što je to radio na primer, u vreme izbora u Nikšiću, ili tokom parlamentarnih izbora 30. avgusta. Tako da je to sada igra nerava, svima je jasno da ova Vlada ne može da opstane. Svima je jasno da će se desiti novi izbori, a borba se vodi da se utiče na termin izbora u zavisnosti od interesa raznih aktera, rekao je Vujović.

Za Rezoluciju o Srebrenici je glasalo 55 poslanika, 19 je bilo protiv, dok je uzdržanih bilo sedam. Osim 40 poslanika opozicije, za su glasali i poslanici Demokrata, pokreta URA, Demosa, Civisa, ali i Branka Bošnjak iz Pokreta za promjene koji je deo Demokratskog fronta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare