Srce grada: Bulevar u Kraljice Marije do Cara Dušana nema upotrebnu dozvolu

Vesti 14. jul 202214:07 8 komentara
BalkansCat/Shutterstock (ilustracija)

Odbornička grupa u Skupštini grada Beograda Srce grada je saopštila da je, tokom trogodišnje rekonstrukcije ulica od Kraljice Marije do Cara Dušana, najveći problem bio ugrožavanje zdravlja i bezbednosti građana, koji su im se, kako navode, lično obratili nakon zadobijanja teških, težih i lakših povreda izazvanih, po njihovim rečima, neadekvatnim rekonstrukcijama ovih ulica ili neobeleženim radovima i preprekama.

„Pored navedenog, javni interes je takođe ugrožen uništavanjem imovine zgrada usled nekvalitetno izvršene rekonstrukcije. Naime, veliki broj zgrada nam se obratio sa ciljem prijava šteta na fasadama, podrumskim prozorima, olucima, koji su oštećeni prilikom rekonstrukcije i ni do dan danas nisu zamenjeni ili popravljeni. Duž celog poteza, naročito od Bajlonijeve pijace do Kalemegdana, ne postoje kompletno završeni delovi ulice. Svuda su ostale nezatvorene rupe granitnim kockama, neobrađeni šahtovi, neizbetonirani delovi ili je betoniranje izvršeno betonom lošeg kvaliteta, koji se već sada krnji i osipa tek nekoliko meseci nakon izvršenih radova“, naveli su u saopštenju.

Pročitajte još

Iz Srca grada kažu da su se obratili Gradskom zavodu za veštačenje, sa kojim je Sekretarijat za investicije grada Beograda zaključio ugovor za vršenje tehničkog pregleda izvedenih radova, a koji se oglasio obaveštenjem da do sada niko nije tražio tehnički pregled sa ciljem dobijanja upotrebne dozvole.

Dodaju da su se obratili i Institutu za puteve AD, nadzornom organu na projektu, koji se nije oglasio.

Sektor za inspekcijski nadzor Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture se oglasio kao nenadležan i uputio ih na Sekretarijat inspekcijskih poslova Gradske uprave grada Beograda, koji se takođe ne oglašava.

Nakon toga ističu da su se obratili i Evropskoj banci za rekonstrukciju i razvoj, koja je kreditirala rekonstrukciju ove ulice.

„Od njih smo dobili odgovor da će se detaljnije pozabaviti problemom, ali nakon toga nikakvu više informaciju. Na kraju, čitav rekonstruisani bulevar je pušten u funkciju bez dobijanja upotrebne dozvole i urađenog tehničkog nadzora, o čemu smo govorili u javnosti nakon iskakanja iz šina tramvaja u tek rekonstruisanoj ulici. Zatražićemo krivičnu odgovornost za odgovorne zbog dovođenja u opasnost građana Beograda, a zatražićemo hitan prijem u EBRD, zbog sumnje u nenamesnko trošenje kredita od strane naših institucija“, zaključeno je u saopštenju odborničke grupe Srce grada.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare