Srbija u EU – bez otvaranja novih klastera u junu, najverovatnije ni u decembru

Vesti 29. sep 202219:15 49 komentara

Šta je na stolu, osam i po godina od zvaničnog početka pregovora Evropske unije i Srbije o članstvu? Nije bilo otvaranja novih klastera u junu, a po svemu sudeći - neće biti ni u decembru. Ponovo je u fokusu javnosti rezolucija Evropskog parlamenta kojom bi se sugerisao prekid pregovora sa Srbijom zbog neuvođenja sankcija Rusiji. Ucena, upozorenje ili nešto treće? Dok se nižu reakcije, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik sa kolegom Matijažom Nemecom, na sastancima sa poslaničkim grupama u Domu Narodne skupštine.

Bez najave medijima, iza zatvorenih vrata, sastanci evroposlanika i poslanika na svakih dvadeset minuta. Prema rečima dosadašnjih učesnika, naredna rezolucija po Srbiju neće biti ni malo povoljna, a evo i zahteva.

„Da Beograd izvrši izbor, da se najzad odluči da li želi da se priključi porodici evropskih zemalja i da prati zajedničku spoljnu politiku i da se priključi zajedničkim vrednostima, kako je rekao, ili želi da nastavi po starom što se, čini mi se, na osnovu ovog što je rekao, više neće baš tako tolerisati kao što se ranije tolerisalo“, rekao je Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke.

Povezane vesti

„Ja sam preneo svoje mišljenje i stav Pokreta slobodnih građana da bi zaustavljanje pristupnih pregovora Srbije zbog tih razloga predstavljalo možda i konačni udarac evroentuzijazmu u Srbiji, da bi to bila veoma loša odluka koja bi mogla da ima katastrofalne posledice“, ocenjuje Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana.

Jer, objašnjavaju, izostaje oštrija reakcija EU na kršenja ljudskih prava, medijskih sloboda, korupcije ili partijskog pravosuđa. A dobri odnosi sa Moskvom jesu stvar izbora, kaže evropski poslanik Klemen Grošelj i podseća na posledice donetih izbora.

„Ako predsednik Vučić smatra da je u interesu Srbije da ne uđe u Evropsku uniju, onda je to legitiman stav političkog vodstva Srbije. Oko tog pitanja nema nikakvih dvojbi. Niko neće prisiljavati Srbiju da nešto učini… A konsekvence toga da se Srbija odluči da će slediti ovu politiku koju sada ima će biti verovatno da druga strana u pregovorima više neće imati interesa za pregovore“, smatra Klemen Grošelj, evropski poslanik iz grupacije „Obnovimo Evropu“.

Dopisnik agencije „Beta“ iz Brisela smatra da je poruka Evropskog parlamenta politička, ali da predstavlja važno upozorenje jer odražava mišljenje vlada zemalja članica.

„Evropski parlament nema tu pravnu snagu da nametne evropskim institucijama ono što on u svojoj rezoluciji zaključi i postavi… To neće biti prekid pregovora jer EU bi izgubila toliko moćnu i značajnu polugu da utiče na ponašanje Srbije, tačnije vlasti u Beogradu“, naveo je Dragan Blagojević.

Šta bi onda mogle biti posledice?

„Najverovatnije nema novih klastera. To je ono što je najizglednije“, dodao je dopisnik Bete iz brisela.

Usklađivanje politike Srbije sa evropskom nije ni ucena ni pritisak, ali je obaveza na koju je vlast u Srbiji pristala – podseća Grošelj i dodaje – od Rusije otklon sada prave i Kina i Indija, pa ni odluka srpskih vlasti ne bi trebalo da bude komplikovana. Ipak, izgleda jeste.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare